Gezond071: In de studio waren te gast Aamina Niyas en Lars van Wezel en via zoom sprak Carla Hofland mee over eenzaamheid in tijden van kerst.

Gezond071: Eenzaamheid, overvloedige eettafels en te weinig beweging tijdens de kerstdagen

Kerst is de tijd van samen zijn, lekker eten en drinken en klassiekers op televisie kijken. Maar vaak liggen eenzame gevoelens op de loer en wordt er teveel gegeten. Hangen op de bank maakt het niet beter. In Gezond071 aandacht voor de eenzame kerst.

Te gast waren Carla Hofman van de Luisterlijn, studente communicatie Aamina Niyas en cliëntenondersteuner Lars van Wezel van Stichting Lumen Holland Rijnland. Zij spraken over hoe je omgaat met gevoelens van eenzaamheid. Het is niet alleen iets waar zielige oude mensen mee te maken krijgen. Ook jonge mensen kunnen er last van hebben, en je kunt je ook heel goed eenzaam voelen in een huis vol mensen.

Een luisterend oor is dan vaak prettig. Iemand uit je familie, buurt of vriendenkring. En als je die even niet lastig wilt vallen is er ook nog de Luisterlijn waar vrijwilligers altijd de telefoon opnemen en naar je willen luisteren. Bel 088 0767 000. “We zijn geen hulpverleners, maar wel getrainde vrijwilligers”, vertelt Carla. “We gaan geen problemen oplossen, maar we luisteren naar je verhaal.”

Oppervlakkig
Aamina Niyas hoopt binnenkort haar propedeuse te halen. Nu gaat het heel goed met haar, maar het begin van de studie viel tegen. “Door corona misten we het echte contact met elkaar, we spraken elkaar voornamelijk via whatsapp of een ander social media platform. Het is nooit direct en dan blijft het zo oppervlakkig. We misten dat we elkaar konden zien.”

Iedereen kan de Luisterlijn bellen, benadrukt Carla, en het gesprek kan over van alles gaan. “Mensen zeggen nooit: ‘ik ben eenzaam.’ Maar als ze beginnen te praten, blijkt vaak wel degelijk dat ze echt niemand in hun omgeving hebben bij wie ze met hun verhaal terechtkunnen. Mensen vragen: kan ik even met je praten. En soms kunnen we ook even heel praktisch helpen met bijvoorbeeld het maken van een boodschappenlijstje.”

Veilig
Bij Lumen Holland Rijnland valt het woord eenzaamheid wel vaker, vertelt Lars van Wezel. “Wij werken met ervaringsdeskundigen, mensen die vanuit hun eigen ervaring het gesprek aangaan. Dan kijken ze elkaar in de ogen en komt het woord eenzaamheid over de lippen. We proberen een veilige omgeving te creëren waarin mensen durven vertellen dat ze eenzaam zijn.”

Voor Aamina was dat laatste vaak een brug te ver. “Ik heb nooit hardop gezegd: ik ben eenzaam. Ik zei wel dat ik niemand had om mee te praten. Dat kwam denk ik omdat ik zo jong was, het was geen onderwerp van gesprek, ik durfde het niet toe te geven. Mensen denken vaak dat jongeren niet eenzaam kunnen zijn. Dan kreeg ik reacties als ‘ga iets doen en dan gaat het wel over.’ Maar ik wilde gewoon iemand die naar me luisterde.”

Aandacht
Gezond071 heeft ook maandelijks een eet- en voedingstip van diëtiste Margje Vlasveld. Dit keer gaat die over hoe je kunt voorkomen dat je teveel eet tijdens het kerstdiner. De belangrijkste tips: niet twee keer opscheppen, rustig eten en echt aandacht besteden aan wat je proeft. Je kunt haar diëtistenpraktijk De Meermin ook benaderen voor speciale recepten van lekkere gerechten die minder zwaar zijn.

Verbranding
Daarnaast heeft lifecoach Jasper Mulder weer een beweegtip. Succesvol bewegen begint volgens hem met een dagelijkse wanderling in de buitenlucht. “Elke dag een half uurtje kan al het verschil maken. Beter is natuurlijk om 10.000 stappen te zetten. Maar het mooie van wandelen is dat het lang doorwerkt in je stofwisseling en de verbranding op gang houdt. Lekker elke dag het Singelpark rond.”

Te gast in de studio van Gezond071 waren Aamina Niyas, studente communicatie aan de Hogeschool Leiden en Lars van Wezel van Stichting Lumen Holland Rijnland. Via Zoom praatte Carla Hofland van de Luisterlijn mee.

Leiden Maatschappij Gezond071


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×