Op de plek waar Esmee vrijdag werd gevonden, is een gedenkplek ontstaan. (Foto's: IJsbrand Terpstra).

Dode in bosjes is 14-jarig meisje, omgekomen door misdrijf

Het lichaam dat op oudjaarsdag werd gevonden in de bosjes langs de Melchior Treublaan, is van de 14-jarige Esmee uit Hazerswoude-Rijndijk. Uit onderzoek van de politie blijkt dat ze door een misdrijf om het leven is gekomen. Op oudjaarsdag is direct een 32-jarige man uit Leiden aangehouden. Zijn rol bij de dood van Esmee wordt nog onderzocht.

Esmee werd donderdagavond 30 december rond middernacht als vermist opgegeven. Hierop werd door de politie een onderzoek gestart en is op verschillende locaties tevergeefs naar het meisje gezocht. De volgende ochtend kwam omstreeks 09.20 uur de melding dat een groepje sporters in een speelparkje aan de Melchior Treublaan het slachtoffer had gevonden. Het meisje was toen al overleden.

Lees meer in het dossier over de dood van Esmee

Het nieuws van haar overlijden komt hard aan in Leiden. Vrienden, kennissen en andere nabestaanden rouwen zondag op de plek waar Esmee werd gevonden. Veel mensen die langskomen kenden haar van school of de manege. Ze rouwen samen, leggen bloemen neer, steken kaarsjes aan en schrijven een lieve boodschap. Ook verschijnen er in de loop van de dag knuffels en blikjes energiedrank. “Lieve Esmee, veel te jong, rust zacht lieverd”, staat er op een kaartje tussen de bloemen.

Toekomstdromen
Esmee was gek op paarden en had ook een eigen paard in het paardenpension van de Leidse boer Wilbert van der Post. Ook hij is zondagmiddag op de plek des onheils, samen met een grote groep andere paardenvrienden. “Dit is zo triest, gewoon niet te bevatten”, vertelt hij. In een bericht ter nagedachtenis schrijft hij even later: “Je moest nog tot bloei komen, genieten van jouw toekomstdromen. Nu ben je uit ons leven weggerukt, allen gaan we onder groot verdriet gebukt. Rust zacht lieve Esmee.”

De Leidse burgemeester Lenferink reageert geschokt op het tragische bericht: “Dit is verschrikkelijk nieuws. Wat een onvoorstelbaar verdriet voor de ouders en familie. Ik leef erg met ze mee en wens ze veel kracht toe om dit te dragen. Ook iedereen die haar goed kende wens ik veel sterkte, dit nieuws zal veel verdriet doen. Het onderzoek is nu in handen van de politie, dus daarover kan ik geen uitspraken doen. Ik hoop voor de ouders dat er snel duidelijkheid komt.”

Speurhond
Wat er zich precies heeft afgespeeld in de nacht van donderdag op vrijdag, is bijna drie dagen later nog niet duidelijk. Het politieonderzoek is nog in volle gang, blijkt ook als de recherche zondagmiddag opnieuw naar de Melchior Treublaan komt. Een speurhond snuffelt door de bosjes, op zoek naar mogelijke sporen die eerder nog niet zijn gevonden.

De aangehouden verdachte zit op dit moment in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat. Morgen zal hij worden voorgeleid aan een rechter-commissaris die zal besluiten of hij langer vast blijft zitten. De politie roept mensen die iets verdachts hebben gezien om zich te melden.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden 14-jarige Esmee omgebracht


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×