Volgende week opent de GGD HM een extra vaccinatielocatie in Leiderdorp. (Foto: Rob van Dullemen).

Flinke groei in aantal coronabesmettingen in onze regio

Het aantal positieve tests dat in de laatste week van 2021 is afgenomen in de teststraten van de GGD Hollands Midden is fors gestegen. Van de 15.536 uitgevoerde testen was de uitslag in 30,5 procent van de gevallen positief. De week ervoor was dat nog 23,5 procent. Dat is het hoogste percentage tot nu toe, zo meldt de GGD HM.

Er vielen in week 53 geen coronadoden te betreuren. Een week eerder waren dat er nog zeven.

De GGD Hollands Midden heeft gisteren een zesde vaste vaccinatielocatie geopend in Nieuwerkerk aan den IJssel. Volgende week opent in Leiderdorp de zevende vaccinatielocatie. Deze komt in het A4-zalencentrum aan het Elisabethhof 5 in Leiderdorp. Dat is het voormalige gebouw van de Levensstroom Gemeente.

Afspraak verzetten
Mensen die een afspraak hebben gemaakt voor een vaccinatie kunnen deze voorlopig niet verzetten. Zo’n veertig procent van alle telefoontjes die de afgelopen tijd bij de afsprakenlijn binnenkwamen, gingen over het annuleren of verplaatsen van afspraken. “Hierdoor kwamen mensen die telefonisch een afspraak willen maken minder snel aan de beurt. Vaak zijn dit ouderen én dus de meest kwetsbaren”, aldus een woordvoerder van de GGD. Ook het callcenter maakt of verzet geen afspraken voor een coronavaccinatie.

Booster
45-plussers die een boosterprik komen halen, vragen steeds vaker om een prik met het Pfizer-vaccin in plaats van Moderna. De GGD meldt dat er geen keuzemogelijkheid is. “Het is landelijk beleid dat mensen van 45 jaar en ouder Moderna krijgen als boosterprik en mensen jonger dan 45 jaar Pfizer/BioNTech.” De GGD HM volgt daarin de adviezen van het RIVM en de Gezondheidsraad. Tot en met week 52 hebben ruim 148.261 inwoners van onze regio een boosterprik gehad.

Thuisvaccinatie
Mensen die niet naar een vaccinatie-locatie kunnen komen, worden sinds kort weer thuis geprikt. Het vaccineren van niet-mobiele thuiswonenden loopt volgens de GGD Hollands Midden soepel. “Van de 1.457 aanmeldingen zijn er inmiddels 1.003 afgehandeld. De overige 454 aanmeldingen worden de komende anderhalve week gepland.”

85 procent
Op dit moment heeft 85 procent van alle 12-plussers uit de regio Hollands Midden een eerste coronavaccinatie gehad. 84 procent van hem is volledig gevaccineerd. Dat betekent dus dat één procent de tweede prik nog niet heeft gehaald.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×