Sportschool-eigenaar Sailesh Ramdas was met stomheid geslagen toen hij hoorde dat zijn medewerker Olivier van de G. was opgepakt in verband met de dood van Esmee. (Foto: Omroep West).

Ongeloof bij sportschoolhouder waar moordverdachte van Esmee werkte: 'Hij was als familie voor ons'

Een gevoel van ongeloof overheerst bij sportschoolhouder Sailesh Ramdas. Hij werkte jarenlang samen met de verdachte van de moord op de 14-jarige Esmee Kortekaas. Via een collega hoorde hij dat zijn medewerker is opgepakt. “Wij hadden die jongen in ons hart gesloten”, vertelt hij aan mediapartner Omroep West. Ook bij Gymsport Leiden waar de verdachte als turncoach werkte is het nieuws ingeslagen als een bom.

De verdachte werkte tien jaar in de sportschool van Ramdas aan de Rooseveltstraat in Leiden. “Hij was heel geliefd”, zegt Ramdas. “Sommige van onze leden vroegen speciaal naar hem als ze kwamen sporten. Hij is fitnessinstructeur en hij gaf groepslessen. Het gebeurde ook weleens dat mensen lid werden, omdat ze zo goed door hem waren geholpen.” Voor Ramdas en zijn collega’s kwam het nieuws dan ook als donderslag bij heldere hemel.

Lees meer in het dossier over de dood van Esmee

De 14-jarige Esmee werd vrijdagochtend dood gevonden in een park naast de Melchior Treublaan in Leiden. Ze kwam door een misdrijf om het leven, zo bleek al snel uit het politie-onderzoek. Niet veel later werd de 32-jarige Olivier van de G. uit Leiden gearresteerd. Hij wordt verdacht van ‘moord dan wel doodslag’ en ‘ontucht’.

Ramdas: “Ongeloof…Dat is wat ik voel. Het is onwerkelijk. Je voelt je als aan de grond genageld en je kunt niets doen.” Ramdas voelde ook enorm mee met de familie van de overleden Esmee. “Het is vreselijk wat hen is overkomen. Ik kom zelf ook uit Hazerswoude en zo’n gebeurtenis is gewoon onwerkelijk.”

Zeer verdrietig
Ook bij Gymsport Leiden is het nieuws hard aangekomen. Olivier van de G. was daar turncoach. Of Esmee ook les van hem had, wil woordvoerder Arthur Haasbroek van Gymsport Leiden niet kwijt. “We willen het onderzoek van de recherche niet in de weg zitten, dus we doen geen uitspraken over de verdachte.” Het nieuws heeft flinke impact op de circa 1.200 leden zegt Haasbroek. “Het is ingeslagen als een bom. Het is zeer verdrietig nieuws en we willen vooral ons medeleven uitspreken richting de familie en vrienden van Esmee.” Het meisje was sinds afgelopen november lid van de sportclub. “We kennen haar dus nog maar kort, maar dat maakt het verlies en het verdriet niet minder.”


Gymsport Leiden voorzitter Arthur Haasbroek over de dood van clublid Esmee.

Van slag
Beide sportclubs beseffen dat de impact voor hun leden en personeel groot is. “Binnen de club zijn we aan het kijken of er bijeenkomsten moeten komen waarbij kinderen kunnen praten over deze zaak als daar behoefte aan is”, zegt Haasbroek. Ramdas riep meteen nadat het nieuws over hun collega bekend werd, zijn collega’s bijeen. “We hebben met elkaar gezeten om erover te praten. Iedereen is natuurlijk van slag en zit met dezelfde gevoelens van ongeloof en onbegrip. Ik heb ook gezegd tegen mijn personeel: je kunt mij altijd bellen en de sportschool is altijd open als je erover wilt praten.”  Voor Ramdas breekt een onrustige tijd aan. “Ik probeer er te zijn voor mijn personeel. En we moeten ook kijken hoe we onze sportschoolleden hierin kunnen steunen. Daar zijn we druk mee bezig.”

Nooit iets voorgevallen
Ook bij Ramdas thuis is de situatie onderwerp van gesprek. “Ik heb drie dochters die ook alle drie in mijn sportschool hebben gewerkt. Ik vertrouwde Olivier met gemak mijn dochters toe. Dat zegt genoeg denk ik. Er is nooit iets voorgevallen. Iedereen kon goed met hem door één deur.” Voor Ramdas, zijn gezin en zijn collega’s zijn de emoties nog heel vers. “Dit moet echt nog landen. Het moet een plekje krijgen. Omdat ik die jongen al zo lang ken en ook mijn eigen familie goed contact met hem had, voelt het bijna als familie. We zullen het nieuws over wat er echt gebeurd is verder moeten gaan volgen en afwachten. En proberen om elkaar te blijven steunen om dit een plekje te kunnen geven. Naar de toekomst kijken, vind ik lastig. Er is toch een stukje vertrouwen kapotgegaan.”

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij 14-jarige Esmee omgebracht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×