COC Leiden organiseert allerlei activiteiten om de LHBTI+-gemeenschap onder de aandacht te brengen zoals 'coming-out day' op 11 oktober. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

COC Leiden zet in op inclusieve kunst, politiek en ontmoetingen

Als het gaat om de beperkingen heeft het kabinet de teugels wat laten vieren en dus grijpt het COC Leiden de mogelijkheden met beide handen aan. Zaterdag 5 februari is er weer een Transcafé, politieke partijen worden benaderd voor een regenboogstembusakkoord en nog voor de verkiezingen moet een speciaal kunstwerk onthuld worden.

“We hebben er zeker weer zin in”, zegt COC Leiden-voorzitter Debbie Helaha. “Eigenlijk is iedereen welkom bij het Transcafé. Je hoeft je niet onder de letters LHBTI te scharen. Het is bedoeld als een veilige omgeving waar mensen met vragen terecht kunnen. We hebben ook een ouderencafé op de tweede zondag van de maand en een café voor jongeren. We kunnen nog geen echte dansavonden organiseren, want we mogen maar tot 22.00 uur ’s avonds open zijn.”

COC Leiden-voorzitter Debbie Helaha in gesprek met Nieuws071-presentator Gerry van Bakel over inclusieve kunst en regenboogstemmen.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht wil het COC Leiden ook bij de Leidse politieke partijen meer aandacht vragen voor de positie van mensen uit de LHBTI+-gemeenschap. “We vragen hen de Rainbow Vote in te vullen, dat is een landelijke stemwijzer die zich richt op wat partijen doen voor de LHBTI-gemeenschap”, zegt de voorzitter van COC Leiden.

Ondergesneeuwd
Helaha vertelt verder: “Leiden wil graag een inclusieve gemeente zijn. Wij hebben veiligheid op nummer één staan. We weten dat er veel eenzaamheid is, deels doordat alle live activiteiten niet door konden gaan. Ook vragen we aandacht voor roze ouderen. In verzorgingstehuizen worden ouderen uit de LHBTI-gemeenschap soms gepest en uitgescholden. De zorg is er ook niet altijd op ingericht. Daarnaast is er recent een transvrouw vermoord hier in een hotel, dat zijn hele trieste zaken. Dat raakt vaak ondergesneeuwd door al het coronanieuws.”

3D-object
Half maart staat er alvast een cultureel feestje gepland als cultuurwethouder Yvonne van Delft een kunstwerk zal onthullen op het kruispunt van de Lange Mare en de Haarlemmerstraat. “We zijn daar al twee jaar mee bezig. Het was een wens vanuit de gemeenteraad. Wij hebben voor fotograaf Koen Hauser gekozen. Hij heeft een 3D-object ontworpen, als symbool van de diversiteit van de stad Leiden en de regenboogcommunity”, aldus Helaha.

 

 

Leiden Maatschappij Politiek Regenboogkunstwerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×