Jesse Koper voor LUMC. (Foto: PR).

D66 Leidse regio valt eigen minister af inzake kinderhartchirurgie

D66’ers in de Leidse regio roepen hun eigen D66-minister Ernst Kuipers (VWS) op om de kinderhartchirurgie in Leiden te behouden. “Voor de beste zorg in het beste zorgklimaat heeft het LUMC kinderhartcentrum gewoon de beste kaarten. Het LUMC heeft een totaalplaatje waar ministeries niet omheen kunnen”, aldus Jesse Storm Koper, kandidaat voor de gemeenteraad in Leiden: “D66 zal daarom actie ondernemen richting politiek Den Haag!”

Lees hier het volledige dossier over de sluiting kinderhartchirurgie LUMC

De voorganger van Kuipers, Hugo de Jonge, heeft eind vorig jaar besloten dat de kinderhartchirurgie geconcentreerd moet worden in Utrecht en Rotterdam. Eerder stuurden de academische ziekenhuizen een brief naar De Jonge. Die brief was onder meer ondertekend door de huidige minister van VWS, Kuipers. In zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur van Erasmus MC vroeg Kuipers aan De Jonge om de kinderhartchirurgie te concentreren in Groningen, Leiden en Rotterdam. Deze brief werd door De Jonge genegeerd. Nu lijkt Kuipers het besluit van zijn voorganger juist te willen doordrukken.

“Het LUMC heeft 75 jaar internationaal toonaangevende expertise opgebouwd“, vertelt Koper. “De afgelopen tien jaar zijn de meeste kinderhartoperaties in Leiden uitgevoerd. Ook is het LUMC het enige ziekenhuis waar het mogelijk is foetussen te opereren. Bovendien wordt alleen in Leiden en Rotterdam voldaan aan de Europese volume- en kwaliteitseisen.” De motie ‘Behoud LUMC kinderhartcentrum’ werd afgelopen maandag op de algemene afdelingsvergadering van D66 in de Leidse regio aangenomen.

Jesse Storm Koper vertelt in Nieuws071 over de actie van D66 het kinderhartcentrum LUMC te behouden.

Verzet Noorden
Koper kiest ervoor om in zijn motie vooral de kwaliteiten van het LUMC te benadrukken: “Met het grootste Life, Science & Health terrein van Nederland kent Leiden een geweldig zorgklimaat. Het is een plek waar jarenlange investeringen gedaan zijn en langdurige samenwerkingsovereenkomsten gesloten zijn. Daarnaast heeft de Leidse wetenschap op het gebied van de (kinder)cardiologie internationaal hoog aanzien. Dat maakt het Bio Science Park van belang voor het kinderhartcentrum, en andersom.”

Koper doet momenteel zijn wetenschapsstage van geneeskunde in het LUMC. “De aangenomen motie heeft de steun van de Leidse gemeenteraadfractie van D66 en de D66-wethouders. Zo heeft wethouder Paul Dirkse me geholpen bij het opstellen van de motie”, zegt Koper. De motie is niet unaniem aangenomen. Koper vermoedt dat een aantal leden tegen stemde omdat zij de motie zagen als een motie tegen de concentratie van zorg.

Eerder hebben de Provinciale Staten van Groningen, Overijssel, Drenthe en Friesland inclusief de D66-fracties van die provincies de minister laten weten het niet eens te zijn met zijn besluit om de kinderhartchirurgie weg te halen uit Groningen. Gisteren hebben ook de regionale ziekenhuizen in Groningen, Overijssel, Drenthe en Friesland Kuipers in een brief laten weten tegen het weghalen van de kinderhartchirurgie uit Groningen te zijn. Zij zien onacceptabele verschaling van de (kind)zorg in hun regio.

Petities
Koper wijst erop dat het afbreken van medische kennis en kunde in Leiden niet betekent dat deze medische kennis ineens in Utrecht aanwezig zal zijn. Hij vindt dat ‘een onafhankelijke en feitelijke impactanalyse van de gevolgen van de sluiting nodig is. “Dat moet zorgen voor een eerlijke onderbouwing van een eventuele concentratie van hartinterventies door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport”, zegt Koper. Die eerlijke analyse lijkt nu te ontbreken. Dat heeft ook het LUMC laten weten aan de minister.

Op internet kunnen tegenstanders van de sluiting in Groningen en Leiden petities tekenen. Deze petities worden volgende week dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer. Het verzet in het Noorden tegen het weghalen van de kinderhartchirurgie is vele malen groter dan het verzet vanuit de Leidse regio. De petitie van Groningen is ruim 260.000 keer ondertekend, die van Leiden 68.000 keer. Op 17 februari vergadert de commissie VWS van de Tweede Kamer over de kinderhartchirurgie. Dan wordt duidelijk hoe de fractie van D66 en de rest van Tweede Kamer over het besluit van de minister denkt.

Leiden Maatschappij Politiek Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×