Spooronderdoorgang: Anaaltunnel krijgt K terug

De tunnel onder het treinspoor bij de Kanaalweg krijgt de in 2017 onthulde naam weer terug. Dat bleek vanavond uit antwoorden van wethouder Ashley North op vragen die VVD-raadslid Tom Leest en CDA-raadslid Roeland Storm stelden over de tunnel waar al geruime tijd een letter uit de naam ontbreekt.

“Het is nu bijna een jaar geleden dat de K is weggehaald. Een bedenkelijk jubileum”, vond Leest. “De tunnel is al snel in verval geraakt. Ook de tegels vallen van de wanden en er gebeurt zo te zien niets aan het herstel.¬†Wil college zo in de analen komen? Dit is een doorn in het oog van veel Leidenaren.”

Volgens North klopt het niet dat er niks aan het herstel wordt gedaan en is de gestolen letter ‘K’ zelf al heel snel teruggeplaatst. “Alleen was die letter binnen een week opnieuw ontvreemd.” Als oplossing worden nu alle letters verwijderd en vervangen door een naambord dat ook op een minder bereikbare plek wordt gemonteerd. “Om te voorkomen dat het hele bord wordt meegenomen.”

Op de vraag of de tunnel wel veilig is in verband met de vallende tegels, antwoordde de wethouder volmondig ja. “De losse tegels zijn vorig jaar direct weggehaald en ook vorige week zijn er nog losgeraakte tegels verwijderd.” De gemeente Leiden is nu in samenspraak met Prorail aan het kijken naar een definitieve oplossing. De oorzaak van de losse tegels is wel uitgezocht. “Een deel van de lijm waarmee de tegels op het beton zijn geplakt, was niet overal goed aangebracht. Daardoor kwam er water achter de tegels. Toen het vervolgens ging vriezen, kwamen de tegels los.”

Om in de sfeer van de Anaaltunnel te blijven wist wethouder North nog te melden dat de tunnel ook veilig is voor het autoverkeer: “Er zijn geen remsporen.”

Leiden Maatschappij Spooronderdoorgang


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×