Initiatiefnemer Roald Laport. (Video: Robbert Beurse).

Massale aanloop voor inzamelactie Oekraïne

“Het is even organiseren”, vertelt Roald Laport vanmiddag bij een dan al te kleine container vol met gedoneerde spullen voor mensen in de Oekraïne. Gister schreef Laport op zijn Facebook over de bizarre omstandigheden rond de Pool-Oekraïnse grens en startte een inzamelactie. Een oproep op LinkedIn van Jola Criens was de aanleiding voor Laport om niet alleen met woorden de bevolking van Oekraïne bij te staan, maar ook met daden.

Al vroeg maandagochtend stond er bij de Meelfabriek een container waar spullen afgegeven kunnen worden. “Vooral luiers, tandpasta, billendoekjes en dat soort zaken zijn nodig”, zegt Laport. “Geen dure shit, maar wel veel! Ik rij eind van de dag weg uit Leiden naar een dame in Sittard die voor verder transport zorgt naar de grens met Oekraïne.”

Net na de middag staat Laport met verbazing te kijken naar de hoeveelheid spullen die wordt gebracht. De eerste zeskuubs container is inmiddels al overvol en een nieuwe veel grotere container is net neergezet.

Actie uitgebreid
“Iedereen voelt wel dat ze iets moeten doen”, vertelt Laport. Hij wijst naar ‘het bakje’ dat uitpuilt met luiers, babydoekjes en andere noodzakelijke spullen, dit is waarschijnlijk het eerste zetje. “En laten we nu maar doorpakken”, zegt Laport hoopvol.
Intussen wordt er door een vrouw en haar kinderen de nodige spullen bij de container gezet. “Ik hoorde de oproep en voelde gelijk de behoefte om bij te dragen. Ook de buren hebben zakken met spullen bij mij in de tuin gelegd. Iedereen wil bijdragen, goede oproep”, zegt de vrouw.

In Leiden zijn tal van initiatiefjes op gang gekomen. Volgens bronnen is de voorraad luiers bij enkele supermarkten flink geslonken. Op social media worden foto’s gedeeld van winkelwagentjes gevuld met de gevraagde spullen. Zo meldt de Leidse Anneleen Lucas enthousiast dat ze 975 euro heeft opgehaald na een oproep om voor de inzamelingsactie spullen te kopen.

Inmiddels wordt de inzamelactie uitgebreid. Er komt een verzamelpunt bij de Haagweg en medewerkers van DZB gaan de ingebrachte spullen sorteren. En als het aan Laport ligt, gaat er vanaf vandaag elke dag een transport richting Limburg en verder naar de Oekraïne.

Laport staat nu voor de uitdaging om voor het transport naar Limburg, de verzamelplaats van meerdere acties in het land, een transporteur te vinden.

Fotoreportage: Rob van Dullemen

  • I
    I
Leiden Maatschappij Oorlog Oekraïne


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×