(Foto: Reanne van Kleef).

Is T-rex Trix in Naturalis wel écht een Tyrannosaurus rex?

De Tyrannosaurus rex zoals wij die nu kennen, moet eigenlijk worden onderverdeeld in drie verschillende soorten. Dat zeggen onderzoekers in het tijdschrift Evolutionary Biology. En dat heeft mogelijk gevolgen voor het enige skelet van de T- rex buiten Noord Amerika, namelijk dat van Trix in Naturalis. Dat meldt mediapartner Omroep West.

De onderzoekers bekeken de voortanden in de onderkaak en de dijbenen van 38 bekende skeletten. Daaruit bleek dat er verschil is in grootte en zou er dus sprake zijn van drie verschillende soorten. Die hebben ze ook al namen gegeven, namelijk de Tyrannosaurus imperator, de Tyrannosaurus regina en een derde soort die de naam Tyrannosaurus rex houdt.

Het skelet van T-rex Sue in het Field Museum in Chicago zou volgens de nieuwe berekeningen van de onderzoekers nu een T-rex Imperator zijn. Het skelet van Stan, die voor miljoenen euro’s is verkocht aan een particulier, een T-rex regina. En wat zijn de gevolgen voor Trix? Bij Naturalis in Leiden maken ze zich in ieder geval geen zorgen. “Veel collega’s zeggen dat dit onderzoek geen hout snijdt en daar sluit ik me helemaal bij aan”, zegt onderzoeker Anne Schulp.

Homo sapiens
“Ze hebben naar heel kleine details gekeken. Naar een tandje in het gebit dat net iets groter is of juist kleiner. Maar bij iedere andere dinosoort zie je hoeveel overeenkomsten en verschillen er zijn binnen de soort. En dat is hier ook het geval. Het verschilt nauwelijks en zeker niet zoveel dat je kunt spreken van een andere soort.”

“Als je willekeurig tien mensen van straat plukt en die eens gaat opmeten, gaat kijken hoe lang de pootjes en de voorpootjes zijn of hoe dik het dijbeen is, dan zie je heel veel variëteiten”, zegt Schulp. “Toch zeggen we: het zijn allemaal homo sapiens, het zijn allemaal mensen.”

Uit elkaar halen
Ook bij de triceratops was er volgens Naturalis-onderzoeker Schulp onduidelijkheid over het aantal soorten. “De triceratops had een kop met hoorns erop en als er dan een nieuwe schedel werd gevonden met een hoorn in een net iets andere krul, dachten ze dat het een andere soort was. Uiteindelijk kwamen ze op negentien soorten met verschillende krullen in de hoorns. Maar na grondig onderzoek bleven er uiteindelijk twee soorten over.”

Hoe dan ook, voor Trix in Naturalis verandert er helemaal niets. “Zelfs als iemand er een andere naam op zet, blijft het nog steeds een fantastische mooie vleeseter uit het einde van de dinotijd’, zegt Schulp. “We gaan ‘m dan ook echt niet uit elkaar halen!”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×