(Archieffoto: Rob van Dullemen).

'Maak van het Ambachts- en Baljuwhuis een museum'

Nu de verkoopdeal van het Ambachts- en Baljuwhuis aan de Voorstraat is afgeketst, wil Voorschotenaar Lia van Velzen er een museum van maken. Museum Hendricus Steengracht, vernoemd naar de heer van Kasteel Duivenvoorde. Hij was het die het Ambachtshuis na zijn dood in 1912 naliet aan de gemeente Voorschoten. “Het pand staat nu te verloederen”, zegt Van Velzen.

Begin februari werd bekend dat de verkoop van het monumentale pand aan de Wassenaarse vastgoedondernemer Boris Bayer niet door kon gaan. Bayer wilde tegen de afspraken in zijn vader betrekken bij de deal en bovendien kon hij niet aantonen dat hij genoeg geld had voor de koop. Het verkoopproces van het Ambachts- en Baljuwhuis moet daardoor, niet voor de eerste keer, weer opnieuw beginnen.

Het hield Van Velzen nachten wakker. Ze komt nu met het idee om er een museum van te maken. “Er moet snel actie komen, want het pand gaat achteruit.” Het museum moet in het teken staan van de geschiedenis van het gebouw. De heer Steengracht schonk het gebouw na zijn dood aan de gemeente. Wel met een voorwaarde. Het moest ‘altijd ten algemene nutte’ worden gebruikt.

Parel
“Ik vind dat Hendricus Steengracht voor altijd een begrip moet zijn bij de inwoners”, zegt Van Velzen. “Hij was een gepassioneerd schilderijenverzamelaar. In zijn tijd op het kasteel Duivenvoorde breidde hij de collectie met belangrijke werken uit.”

Naast een restaurant en hotel kan er volgens Van Velzen een inloopatelier komen waar de leden van Kunstgenootschap Vlietstreek, maar ook die van de Voorschotense Kunstkring kunnen exposeren en eventueel zelfs kunnen werken. “Er moet dan wellicht wel een bestuur komen voor fondsenwerving, sponsoring of zelfs crowdfunding. Alles om ervoor te zorgen dat we een prachtige nieuwe ‘Parel van Voorschoten’ krijgen met dank aan Hendricus Steengracht.”

Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×