Leiden heeft veel erkend erfgoed in de stad, maar ook nog veel onbeschermd erfgoed en daar wil de HVOL aandacht voor. (Foto: Gerry van Bakel).

Erfgoeddebat in Leidse verkiezingsstrijd: 'We willen vooraf meepraten met de gemeente'

Regeren is vooruitzien en verkiezingsdebatten gaan meestal over de toekomst. Politici vertellen wat ze willen gaan doen. De Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) wil nadrukkelijk de geschiedenis van de stad erbij halen. Vice-voorzitter Jan Jaap de Haan: “Geschiedenis bepaalt mede de toekomst.”

Het is de eerste keer dat er een erfgoeddebat plaatsvindt in Leiden. “We willen ons laten inspireren door het historische verleden om de toekomst van de stad vorm te geven”, legt De Haan uit. “We zijn een stad van ontdekkingen: kennis en cultuur en dat willen we gebruiken en inzetten voor de stad.”

Jan Jaap de Haan, vice-voorzitter Historische Vereniging Oud Leiden, in gesprek met Nieuws071-presentator Gerry van Bakel over erfgoeddebat.

De vereniging maakt zich soms wel zorgen, zegt De Haan. “We maken ons vooral zorgen om onbeschermd erfgoed. Vooral als het gaat om bouwwerken van na de Tweede Wereldoorlog die geen monumentale status hebben en niet door iedereen heel erg mooi worden gevonden. Wij zien daarin veel mooie kansen.”

Gedempte grachten
Een van die kansen is volgens De Haan het weer zichtbaar maken van de oude stadspoorten van Leiden. “De resten zijn op heel veel plaatsen nog aanwezig onder de straat. Het zou mooi zijn om dat te visualiseren, misschien in de bestrating of via een app. We kijken niet alleen naar de problemen maar ook naar de kansen.”

Het erfgoeddebat is een soort talkshow met twaalf kandidaat-raadsleden waarin vier stellingen besproken worden. Het terugbrengen van water in gedempte grachten zou zomaar een van die onderwerpen kunnen zijn, verklapt De Haan. “Elke stelling wordt ingeleid met een korte video.”

Sleutelstad TV
Een belangrijk doel van het debat is om de toekomstige raadsleden bekend te maken met het belang van erfgoed in de stad Leiden. De Haan denkt dat niet iedereen het op het netvlies heeft staan. “Er zijn verkiezingsprogramma’s waarin niets staat over monumenten en het woord erfgoed niet voorkomt.” De HVOL wil graag in gesprek met de gemeente. “We willen liever niet achteraf bezwaar maken met juridische instrumenten, maar vooraf in gesprek.”

Het debat vindt dinsdag 8 maart plaats in PLNT, inloop vanaf 19.00 uur. Debat begint om 19.30 uur. Publiek is welkom. De uitzending van het debat op Sleutelstad TV is woensdagavond om 20.30 uur.

Leiden Maatschappij Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×