Vrijwilligers van het Rode Kruis brengen spullen naar de crisisnoodopvang in de 3 Octoberhal. (Foto's: Rob van Dullemen).

3 Octoberhal al bijna niet meer nodig voor opvang vluchtelingen

De honderd plekken voor crisisnoodopvang die Leiden heeft ingericht in de 3 Octoberhal zijn al bijna niet meer nodig. Dat meldde burgemeester Lenferink donderdagmiddag in een persconferentie over de opvang van mensen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten. Hij wil inzetten op de reguliere opvang.

Afgelopen week werden ruim veertig vluchtelingen kort opgevangen in de sporthal aan de Smaragdlaan, maar die zijn inmiddels doorgereisd naar Gouda waar ze een betere plek hebben gekregen in een verbouwd kantoorpand. Dat is ook waar Leiden op stuurt.

“Het is beter als we mensen meteen in een reguliere noodopvang kunnen onderbrengen”, zei Lenferink die verwacht dat de eerste honderd vluchtelingen al over anderhalve week terecht kunnen in het gebouw aan de Schipholweg 68. Daar worden momenteel keukens en sanitaire voorzieningen aangebracht om het pand voor bewoning geschikt te maken. De opgevangen vluchtelingen krijgen er een eigen kamer, zodat ze wat privacy hebben. Ook komen er gemeenschappelijke ruimtes.

Statushouders
De gemeente huurt het pand aan de Schipholweg voor ruim een jaar. Daarmee loopt Leiden wel een financieel risico, omdat de kans bestaat dat het Rijk alleen kosten gaat vergoeden die zijn gemaakt voor de daadwerkelijk opgevangen vluchtelingen. “Nu is nog niet bekend wie er over anderhalve week in een bus richting Leiden stapt”, zegt Lenferink die er desondanks op vertrouwt dat het goed komt met die afspraken. “We gaan er in elk geval niet op wachten, want als iedereen dat doet, komen we nergens.”

Het pand van Alrijne Leiden aan de Houtlaan komt pas later beschikbaar. Dat wordt op een hoogwaardiger niveau verbouwd en is vervolgens voor vijftien jaar beschikbaar. Er kunnen tweehonderd mensen gaan wonen. Waarschijnlijk niet alleen oorlogsvluchtelingen, maar ook statushouders. Alrijne hoopt dat een deel van hen een opleiding gaat volgen tot zorgmedewerker. Het ziekenhuis was daarover al langer met de gemeente in gesprek.

Scholen
De gemeente Leiden vangt op dit moment helemaal geen vluchtelingen uit Oekraïne op. Wel zijn er naar verwachting enkele tientallen mensen uit het door oorlog verscheurde land die in Leiden worden opgevangen bij particulieren. “Vaak gaat het om mensen die familie en vrienden opvangen.” Omdat er geen verplichting bestaat om het opvangen van vluchtelingen bij de gemeente te melden, zijn daar geen exacte cijfers bekend.

Zoals overal geldt ook voor onze regio dat er vrijwel uitsluitend vrouwen en kinderen aankomen. De mannen blijven in Oekraïne om te vechten tegen de Russische bezetter. De kinderen gaan voor een deel al naar school in Leiden. “Soms komen ze gewoon mee met de kinderen van gezinnen waar ze worden opgevangen”, weet Lenferink. “Scholen zorgen dan voor een ad hoc oplossing.” Voor zover bekend leidt dat nergens tot problemen.

Mails
Lenferink roept de Oekraïners die in Leiden worden opgevangen op om zich bij de gemeente in te schrijven als vluchteling. “Dan kunnen we zorgen dat deze mensen bijvoorbeeld een BSN-nummer krijgen. Dat is nodig om een beroep te kunnen doen op allerlei voorzieningen.

Afgelopen zaterdag werd al een bijeenkomst georganiseerd voor de vluchtelingen en mensen die hen helpen. Die werd goed bezocht. Ook heeft de gemeente een speciale website met informatie in twee talen. Nederlands en Engels.

Via het e-mailadres meldpunt.oekraine@leiden.nl kunnen vragen worden gesteld aan de gemeente over opvang van en hulp aan vluchtelingen. Dat gebeurt massaal. Lenferink: “Er zijn momenteel vier à vijf mensen mensen bezig met het beantwoorden van alle mails.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Oorlog Oekraïne


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×