Fractievoorzitter Thijs Vos van de Partij Sleutelstad bij zijn beëindiging als raadslid. (Foto: Chris de Waard).

Partij Sleutelstad: 'Deel samenleving niet goed vertegenwoordigd'

Door de lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen worden niet alle groepen inwoners even goed politiek vertegenwoordigd. Daarvoor vreest de Partij Sleutelstad (PS) omdat uit onderzoek blijkt dat hoger opgeleiden twee keer zo vaak naar de stembus gingen dan mensen met een lagere opleiding.

PS-fractievoorzitter Thijs Vos wil in de eerste serie schriftelijke vragen van de nieuwe raadsperiode van het Leidse college weten wat het stadsbestuur gaat doen om te voorkomen dat hele groepen inwoners zich van de politiek afkeren. De partij vraagt om een actieplan.

Chris de Waard in gesprek met Thijs Vos van de Partij Sleutelstad over de lage opkomst bij de verkiezingen en de betekenis daarvan.

Uit onderzoek naar de lage opkomst bij verkiezingen komen enkele verontrustende uitkomsten naar voren. Zo waarschuwde de Leidse politicoloog Simon Otjes er in het NRC voor dat de verkiezingsuitslag door de lage opkomst niet meer de hele bevolking representeert, maar vooral die van de mensen die het toch al goed voor elkaar hebben.  “Wanneer bepaalde groepen afhaken, wordt het ook minder dringend om hun problemen aan te pakken”, zo is een van de gedachtes die daarbij spelen.

PS wil binnenkort met raad en college praten over de lage opkomst en bespreken welke oplossingen daarvoor gevonden kunnen worden. Vooruitlopend op die discussie wil PS-voorman Vos alvast een analyse van het college op de Leidse opkomst van 14, 15 en 16 maart. Die was met 53,59 procent ook hier historisch laag.

Leiden Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×