Buurtsportcoach Jip van Ommen (Incluzio Leiden) en Ben Crul (Fietsmaatjes) in Gezond071 over laagdrempelig bewegen. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071: Laagdrempelig sporten en bewegen zonder toeters en bellen

Wandelen, fietsen en zwemmen kan op allerlei mogelijke manieren en plekken, zonder al te grote investeringen. Laagdrempelig bewegen staat centraal in de apriluitzending van Gezond071. Met als gasten Ben Crul van Fietsmaatjes en buurtsportcoach Jip van Ommen.

Laagdrempelig sporten en bewegen houdt in dat je niet eerst lid hoeft te worden van een vereniging, speciale kleding aan moet schaffen of allerlei materiaal moet kopen. Het liefst gaat het om activiteiten die je zo vanuit huis kunt gaan doen. Zwemmen is dan misschien wat lastiger voor veel mensen, maar wandelen en fietsen kan altijd. Evenals een dansje doen bij de radio.

Fietsmaatjes is een project waarbij gasten samen met vrijwilligers op een zogenaamde duo-fiets zitten. Beide kunnen trappen en sturen en tijdens het fietsen ook met elkaar kletsen. Ben Crul is een van de initiatiefnemers van Fietsmaatjes in de Leidse regio. “Vijf jaar geleden zijn we er mee begonnen en nu hebben we twintig fietsen. Ik fiets zelf met een man van 98 jaar en die belt me dan op: Ben, het is mooi weer, we gaan fietsen. Dan kan ik geen nee zeggen. Hij wil ook altijd even alleen trappen. En ik moet het aantal kilometers goed bijhouden.”

Buurtsportcoach Jip van Ommen werkt in de wijk Bos- en gasthuisdistrict – ook wel Leiden Zuid-West genoemd. Op dinsdagochtend begeleidt ze een wandelclub, waar vooral ouderen aan meedoen, maar daarnaast organiseren de buurtsportcoaches voor elke leeftijdsgroep leuke beweegactiviteiten. “Tijdens corona, toen veel niet door kon gaan, zijn we begonnen met balkongym”, zegt Jip van Ommen. “Dan namen we een boombox mee, lieten bekende muziek horen en dan ging iedereen meedansen en meebewegen. Op hun balkon, in hun tuin en ook de passanten op straat.”

Bij het Schrijverspark in Zuid-West staat ook een zogenaamde sportbox. “Daarin zit allerlei materiaal dat mensen gratis kunnen lenen. Via een app kun je iets reserveren. We proberen zelf ook geregeld bij de sportbox te zijn om mensen in beweging te krijgen.”

Ben Crul is gepensioneerd huisarts en weet hoe belangrijk het is voor ouderen om in beweging te blijven. “In de Stevenshof hebben we een vitaliteitsclub. Dat is geweldig. Elke morgen van negen tot tien uur verzamelen we op een veldje. Fors oefenen en bewegen. Allemaal vijftigplussers, de oudste is 83 jaar. Zo kom je ook je buurtbewoners weer tegen. En het is ook een sociaal gebeuren. De mondspieren worden ook goed geoefend.”

Waterflesje
De voedingstip van diëtiste Margje Vlasveld gaat over drinken. Zij zegt dat je grote winst kunt behalen door vruchtensappen en frisdranken waar veel suiker in zit te vervangen door water. Als je gewoon water te saai vindt, kun je er een paar aardbeien in doen of een halve sinaasappel. nachtje laten staan en je hebt een lekker smaakje. Anderhalve liter water per dag is genoeg. Zes flinke glazen.

Beweegtip
Lifecoach Jasper Mulder is altijd een voorstander van wandelen. Maar fietsen en zwemmen is ook een goede manier van bewegen. Afwisseling is op zich goed, vindt hij, maar vaak is het makkelijker om een ding langer achter elkaar te doen. Dat houdt je makkelijker vol. Wat ook helpt is samen met een vriend, vriendin of buurman te gaan sporten. Kun je elkaar aansporen om toch te gaan.

Volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 18 mei om 18.00 uur.

 

Leiden Maatschappij Regio Sport Gezond071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×