De nieuwe gemeenteraad van Voorschoten boog zich donderdag over het verslag van informateur Arjan Verkaik. (Foto's: Chris de Waard).

Deel nieuwe wethouders in Voorschoten mogelijk parttime

Nu verkenner Arjen Verkaik in Voorschoten zijn eindverslag heeft ingediend, begint binnenkort de volgende ronde. De formatie. Als het aan de VVD ligt blijft Verkaik ook dan procesbegeleider, maar helemaal zeker is dat nog niet. “We gaan dat bespreken met de vier partijen die nu gaan onderhandelen over een inhoudelijk akkoord”, zegt VVD-voorman Paul de Bruijn.

De Bruijn zou verder graag zien dat de formateur er nog enkele gespreksleiders bij krijgt. “Het is de bedoeling dat we in groepjes over verschillende thema’s gaan praten en dan is het handig om er wat extra mensen bij te hebben.”

Doordat er in Voorschoten nu wordt aangestuurd op de vierpartijencoalitie zou dat ook vier wethouders betekenen. Daar is vooral de SP fel tegen. Het kost niet alleen een extra wethouderssalaris, maar ook in de gemeentelijke organisatie zorgt het voor fors hogere kosten. Er komen dan immers meer ambtenaren om plannen voor al die wethouders uit te werken. De Bruijn denkt dat het zo’n vaart wellicht niet loopt. “Ook wij hadden vooraf niet bedacht dat we met vier partijen om tafel zouden gaan, maar ik sluit niet uit dat er onder de nieuwe wethouders ook mensen zijn die niet fulltime aan de slag gaan.”

Een extra wethouder heeft in de ogen van de VVD ook voordelen. “Er zijn veel extra taken op ons afgekomen en ook de omklap die we willen maken naar de Leidse regio vergt veel extra werk. En dan zijn er ook nog grote projecten waar we mee aan de slag gaan. Zo moet er nog iets met een nieuw gemeentehuis.”

Politiek verslaggever Chris de Waard sprak na de vergadering waar het informatieverslag werd besproken met VVD-lijstrekker Paul de Bruijn, GroenLinks-voorman Albert Deuzeman en met raadslid Marleen Persoon van Voorschoten Lokaal.

Oppositie
GroenLinks is van de vijf grootste partijen de enige die buiten de boot valt. Dat komt vooral omdat de partij van Deuzeman een andere voorkeur heeft qua toekomstige collegesamenstelling. Hij vindt het jammer dat GroenLinks nu in de oppositie terecht komt, maar hoopt vooral dat er de komende jaren flink zal worden doorgepakt in Voorschoten, want aan besluitvaardigheid heeft het de afgelopen jaren ook in zijn ogen behoorlijk ontbroken. GroenLinks wethouder Erika spil moet als de formatie slaagt op zoek naar een andere baan. Dat wordt vast een bestuurlijke functie buiten de politiek, maar wel in het maatschappelijk middenveld, zo blikt ze al voorzichtig vooruit.

Lokaal
De grote winnaar van de verkiezingen was half maart Voorschoten Lokaal. Die partij gaan nu dus meebesturen en dat is helemaal terecht, zo constateert raadslid Marleen Persoon tevreden. Dat het door haar opgerichte VL nu ook door de anderen als serieuze collegewaardige partij wordt gezien, is niet in de laatste plaats te denken aan de wethouderskandidaat die de partij nu ook bekend heeft gemaakt. Dat is de voormalige fractievoorzitter Hans van der Elst van ONS Voorschoten. Dat is de oude partij van Marleen Persoon.

“Ik ging niet weg uit onvrede met het inhoudelijke beleid van ONS, maar omdat ze ermee ging stoppen. De vereniging achter de fractie werd opgeheven en ik wilde door”, zo zegt ze nu.  Bij de breuk, in maat 2019, noemde ze overigens wel degelijk ook een aantal inhoudelijke meningsverschillen als reden om voor zichzelf te beginnen.

Voorzitter van ONS Voorschoten was bij de opheffing oud-wethouder en echtgenoot Hans Rasch van Persoon, dus ze wist ongetwijfeld al ietsje eerder dan de buitenwacht dat ONS Voorschoten er bij de verkiezingen van dit jaar helemaal mee op zou houden. De partij deed inderdaad niet meer mee. Met Van der Elst kon ze het naar eigen zeggen steeds goed vinden en trok ook na de afsplitsing vaak samen met hem op. “Ik ben echt heel blij met Hans als wethouder.”​

Advertentie

Politiek Voorschoten Gemeenteraadsverkiezingen 2022 Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×