(Foto: Pixabay).

Buitengebied Zoeterwoude wacht nog steeds op snel internet: 'Kom met een plan'

De fractie van Progressief Zoeterwoude (PZ) maakt zich zorgen over de ‘aarzelende houding’ van het college omtrent de aanleg van snel internet. De enige glasvezel aanbieder die het aandurft om ook de dunbevolkte delen van Zoeterwoude van snel internet te voorzien, Delta Netwerk, wacht al maanden op een voorstel van de gemeente over het delen van de kosten. PZ vreest dat de kabelaanbieder zich terugtrekt als het onderwerp niet snel op de politieke agenda verschijnt.

De progressieven stellen het college een ultimatum. “Als er tijdens de komende raadsvergadering op 16 juni geen plan is, komen we zelf met een voorstel. Zo zorgen we ervoor dat het onderwerp eindelijk in de gemeenteraad besproken wordt”, legt PZ raadslid Pieter Goossen uit.

Goossen is bang dat Delta Netwerk zich bedenkt. “Zes jaar lang zijn we op zoek geweest naar een aanbieder die, in tegenstelling tot Ziggo en KPN, brood ziet in de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied. Laten we nou niet te lang aarzelen. Straks trekt die partij zich terug en zijn we terug bij af”, maakt Goossen zich hardop zorgen.

PZ raadslid Pieter Goossen in gesprek met Hidde van Slooten over glasvezel in Zoeterwoude.

De roep om sneller internet is voor veel Zoeterwoudenaren van serieuze aard. Vooral buiten de dorpskern is alleen internet van KPN mogelijk. “Dat loopt over de koperen telefoonlijntjes die al zestig jaar in de grond zitten. Dat is enorm traag. Als ik tv kijk, heb ik in de rest van het huis geen internet meer”, vertelt een bewoner van het Westeinde tijdens een bijeenkomst over glasvezelinternet die Delta deze week organiseerde.

Flinke investering
De kwestie is in de afgelopen maanden diverse keren uitgesteld. “Eerst werd het aangehouden omdat we vlak voor de verkiezingen zaten. Dat begrijp ik. Nu is het argument dat het nieuwe college twijfelt of zo’n grote uitgave, waarvan we het bedrag nog niet weten, wel binnen de begroting past. Het zal om een flinke investering van ruim een miljoen gaan. Dat is een flink bedrag, maar geen reden om het niet te doen.”

Namens het college reageert burgemeester Fred van Trigt op de zorgen van PZ. “We zijn er echt wel mee bezig. Dit is een ingrijpend besluit voor heel Zoeterwoude, daar willen we een goed plan voor hebben. Dat kost door de wisseling van het college wat meer tijd”, legt hij uit.

Deadline
Naast de voorwaarde dat de gemeente een deel van de aanleg van het nieuwe netwerk betaalt, laat Delta Netwerk weten een deadline voor inschrijving en een minimum aantal deelnemers in gedachten te hebben. “Meldt twintig procent van de inwoners zich voor 6 juli 2022 aan? Dan krijgen jij en je medebewoners een glasvezelaansluiting”, stellen zij.

Eigen motie
Om het college extra te stimuleren verwees het PZ-raadslid donderdagavond, toen hij de kwestie in de rondvraag van de raadsvergadering aan de orde bracht, nog naar een motie uit december 2014. “Toenmalig VVD fractievoorzitter, nu wethouder, Mathieu Paardekooper riep acht jaar geleden het college op om glasvezel internet zo snel mogelijk voor iedereen in Zoeterwoude beschikbaar te maken. Die motie is raadsbreed aangenomen. Wij gaan er toch vanuit dat de wethouder bereid is om zijn eigen motie nu eindelijk uit te voeren.”

Of de kabelaar bereid is om haar deadline te verschuiven wanneer het college pas na de zomer met een financieringsplan komt is volgens Goossen de vraag. “Laten we dat niet afwachten, maar deze kans grijpen.”

Leiden Maatschappij Politiek Glasvezelinternet in Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×