Bastiaan Bakker van de 3 October Vereeniging vertelt over de komende viering.

3 October Vereeniging presenteert programma Leidens Ontzet

Op de website van de 3 October Vereeniging is het programma van de komende viering gepubliceerd. Ook is de 3 Oktober-app helemaal bijgewerkt en dat betekent dat de voorpret voor Leidens Ontzet 2022 kan beginnen. Bij alle leden van de grootste vereniging van Leiden valt de Feestwijzer deze dagen op de mat. Zaterdag gaat bovendien de Rijdende Geus voor het eerst op pad. De omgebouwde rijdende winkel staat dan op het Garenmarktplein.

De Feestwijzer heeft dit keer een andere opzet dan voorheen. In plaats van een opsomming van alle activiteiten, is er dit jaar gekozen voor een serie artikelen over onderdelen van de viering. Die Feestwijzer is dus alleen voor leden, maar dat geldt dit jaar niet voor het evenement Live in Concert dat op 25 september in de aanloop naar 3 oktober wordt gehouden. De Stadsgehoorzaal staat die avond in het teken van een optreden operazangeres Francis van Broekhuizen die zal worden begeleid voor het orkest en studentenkoor van Sempre Crescendo. Kaarten zijn vanaf 10 september te koop bij de Rijdende Geus. Daar kan men ook lid worden.

Omdat 2 oktober op een zondag valt, wordt een aantal programma-onderdelen, zoals de Hutspotmaaltijd en de Taptoe, op zaterdag 1 oktober afgewerkt. Op zondag 2 oktober is ’s middags wel de Pleintaptoe op het Garenmarktplein. Ook zijn de nostalgische en de gewone kermis alle dagen open. Dat geldt ook voor de warenmarkt.

Bastiaan Bakker van de pr-commissie van de 3 October Vereeniging vertelt in Nieuws071 over het programma van Leidens Ontzet en de activiteiten die al plaatsvinden in de aanloop naar de viering.

Pontons
De viering wordt dit jaar en waarschijnlijk voortaan meer uitgesmeerd over de stad. De enorme drukte rond de Nieuwe Rijn werd in de jaren voor corona beteugeld door het gebied af te zetten met hekken, maar dat wil de gemeente niet meer. Om ervoor te zorgen dat het niet te druk wordt, zijn er geen pontons meer en worden er ook regels gesteld aan het aantal en soort optredens.

Matilo
In Park Matilo wordt weer een groot feest georganiseerd voor de jeugd. Ook dat is bedoeld om de drukte te spreiden. Om overlast in de wijken Meerburg en Roomburg zoveel mogelijk te voorkomen worden er maatregelen genomen om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Zo wordt de Besjeslaan niet meer gebruikt als entree naar het feestterrein en er komt een ‘buffer’ op het evenemententerrein zelf om te voorkomen dat er een lange rij wachtende mensen buiten het park ontstaat. Ook komt er een aparte route voor de hulpdiensten. Voor omwonenden wordt volgende week een informatiebijeenkomst georganiseerd.

Gebarentolk
Of het dit jaar al lukt dat weet de 3 October Vereeniging nog niet, maar de wordt naarstig gezocht naar een gebarentolk om in te zetten bij de Herdenkingsdienst die op 3 oktober altijd wordt gehouden in de Pieterskerk. Zo moet ook dat onderdeel van de viering inclusiever worden.

Vuurwerk
Ondanks de opgelaaide discussie rond vuurwerk, wordt Leidens Ontzet dit jaar weer traditioneel afgesloten met een vuurwerkshow vanuit het Ankerpark. Die Pyromusical, zo noemt de vereniging de muzikale vuurwerkshow, begint om 23.30 uur en duurt tot middernacht. “Deze adembenemende show laat vuurwerk en muziek in harmonie samensmelten”, zo meldt de 3 October Vereeniging liederlijk op de website.

Cultuur Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×