Olivier van de G. bij een vorige zitting in de rechtbank. (Foto: Omroep West).

Verdachte moord Esmee op 14 november voor de rechter

De Leidse turnleraar Olivier van de G. staat op 14 november voor de rechter. Hij wordt verdacht van het misbruiken en om het leven brengen van de 14-jarige Esmee Kortekaas, die op Oudjaarsdag in Leiden werd gevonden. De verdachte uit Leiden is afgelopen zomer psychisch onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waarmee de onderzoeken in deze zaak nagenoeg zijn afgerond.

De afgelopen maanden zijn er nog een tijdlijn van de gebeurtenissen en een dvd met videobeelden aan het honderden pagina’s tellende dossier toegevoegd, vertelde de officier van justitie vrijdag op de derde inleidende zitting in Den Haag. Ook een aantal Whatsapp-gesprekken tussen Van de G. en Esmee zijn op verzoek van de advocaat van de verdachte aan de stukken toegevoegd. Daarmee wil advocaat Job Knoester mogelijk laten zien dat Esmee vaker heeft gedreigd met het openbaar maken van de relatie die Van de G. en Esmee hadden en dat dat niet de directe aanleiding was voor het om het leven brengen van Esmee.

In de half uur durende zitting ging het verder vooral over de vraag of foto’s van het onderzoek naar het lichaam van Esmee worden toegevoegd aan het dossier. Die foto’s, waarop Esmee ontkleed te zien is, kunnen op dit moment alleen worden ingezien bij het Openbaar Ministerie. Toevoegen aan het dossier zou betekenen dat ook Van de G. en de nabestaanden die foto’s zouden kunnen zien. Vanwege de privacy van zowel Esmee als de nabestaanden blijven die foto’s in de kluis, besloot de rechtbank. Dat betekent dat alleen de rechters en de advocaat de foto’s kunnen bekijken.

Enkel
Volgens advocaat Knoester zullen de foto’s ook geen grote rol gaan spelen in het proces, omdat het in deze zaak niet de vraag is of Van de G. het misdrijf heeft gepleegd, maar vooral welke juridische classificatie daar uiteindelijk bij wordt gevonden. Om die reden is er op expliciet verzoek van Knoester één foto van het lichaam van Esmee wel aan het dossier toegevoegd. Daarop is de enkel van Esmee te zien, die ze volgens Van de G. in zijn woning zou hebben gestoten waarna een stoeipartij ontstond. Waarom Knoester specifiek deze foto van belang vindt, wilde de advocaat niet zeggen. “Daar ga ik in november tijdens de behandeling op in”, zei hij na afloop.

De rechtszaak start op 14 november om 9.00 uur.

112 Sleutelstad Leiden 14-jarige Esmee omgebracht


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×