Eindelijk herfstweer, overal gaat de verwarming aan. Maar hoe houd je de energierekening binnen de perken? Dit keer een rij praktische tips. Snel te doen, bijna gratis en al gauw goed voor honderden euro’s besparing.
Deze week is de Nationale Klimaatweek. Voor Sleutelstad reden om elke dag een aflevering te brengen van de serie “Gas minderen”. Deze keer blijven we dicht bij huis, bij de verwarming van je woning.
Het gasverbruik moet omlaag. Voor het klimaat, vanwege de energiecrisis en ook voor je eigen portemonnee. Op YouTube legt Cindy Kroon van energiebedrijf Vattenfall helder uit hoe belangrijk die besparing nu is. Als we allemaal meedoen, kunnen we ook voorkomen dat de gasprijs deze winter door het dak gaat. Dat betekent dubbele winst: minder verbruik, tegen lagere tarieven.
Ook huurhuizen
We zochten al eenvoudige maatregelen die je direct kunt nemen, ook in een huurhuis of -appartement. Ze zijn gratis of binnen één of twee jaar terug te verdienen. Veel mensen doen al een deel van deze dingen, maar haast niemand kan alle vakjes aankruisen.
Vandaag twaalf tips voor je verwarming. Vooral nuttig voor woningen uit de vorige eeuw, maar de helft van de tips werkt ook bij nieuwere woningen. We haalden ze vooral bij MilieuCentraal en de energiebedrijven Eneco en Vattenfall. Bij de verwachte besparing gaan we uit van een woning met een gasverbruik van 1600 kuub per jaar. We hanteren een gasprijs van €1,45. Mensen met een vast contract betalen (nog) niet zo veel, maar bij nieuwe contract is de gasprijs nu zelfs dubbel zo hoog.
Hoe warm?
Tip 1. De thermostaat omlaag, naar 19 graden of zelfs 18. Heel simpel, maar veel mensen vinden dit héél moeilijk. Toch kan het, legden we op 13 oktober uit: ga in stapjes omlaag, geef jezelf even tijd om te wennen. Pas je kleding en gedrag wat aan (regelmatig bewegen!). En die lage temperatuur blijkt nog gezonder ook.
Tip 2. Koele nachten. Zet de thermostaat op 15 graden, meer is ’s nachts niet nodig. Alleen als je heel trage vloerverwarming hebt, is 17 graden handiger.
Tip 3. Ongebruikte kamers. Zonde om lege kamers warm te houden! Zet de radiatoren daar uit. Of als er een thermostaatknop op zit, maximaal op stand 1.
Tip 4. Huis uit? Verwarming laag! Als je thuiskomt, is de kamer binnen een half uur opgewarmd. En met een slimme thermostaat kan je instellen dat de verwarming een half uur vooraf al gaat branden.
De opbrengst? Elk van deze vier acties levert, als je hem doorvoert, 5 tot 10% gasbesparing op. In ons voorbeeldhuis is dat al gauw 30 procent, of vijfhonderd kuub per jaar. Dat is ruim 700 euro besparing.
Bouwmarkt
Voor de volgende vier tips moet je naar de bouwmarkt, maar je gaat er geen honderden euro’s betalen. Kleine ingrepen die de warmte op de goede plek houden of brengen.
Tip 5. Radiatorfolie. Hiermee zorg je dat de warmte niet door de muur naar buiten verdwijnt. Op 14 oktober legden we dit uit: voor de prijs van een pizza heb je al een rol folie. En je brengt het binnen een kwartier per radiator aan.
Tip 6. Kierenjacht. Een leuke uitdaging: met een spuitbus vol kit en wat tochtstrips of -banden op pad in je eigen huis. Op 21 oktober vertelden we waar je op moet letten.
Tip 7. Kozijnfolie. Als je nog enkel glas hebt, heb je voorzetramen nodig om de kou te weren. Dat hoeft niet veel te kosten. Voor een paar tientjes maak je zelf voorzetramen met kozijnfolie. We legden het uit op 24 oktober, met dank aan drie onderzoekers van instituut TNO.
Tip 8. Ventilators. Vaak blijft de warmte hangen bij de radiator, bijvoorbeeld als er een bank dichtbij staat. Dat los je op met speciale radiatorventilators. Ze kosten zo’n 50 euro per stuk, dus gebruik ze op plekken waar de warmte niet uit zichzelf de kamer in kan. Een bank weghalen kan ook helpen.
De opbrengst hangt af van je huidige isolatie. Is die slecht, dan kan je 40 procent gasbesparing halen. En is je woning al redelijk geïsoleerd, dan zorgen radiatorfolie en ventilators nog steeds voor een 15 tot 20 procent lagere rekening. In ons voorbeeldhuis gaat het om 350 tot 900 euro besparing per jaar.
Deuren en gordijnen
Twee tips die al honderd jaar oud zijn, maar nog steeds kunnen helpen om energie te besparen:
Tip 9. Deuren dicht. Toen het gas 20 cent kostte, werden we hier slordig mee. Nu kan dat niet meer, zeker niet als de verwarming in sommige kamers uit gaat. Want een open deur is een groot warmtelek. Zet zo nodig een dranger of deurveer op de deur.
Tip 10. Dikke gordijnen. Veel mensen legden ze op zolder, maar het is tijd om ze uit de mottenballen te halen. Of schaf een paar leuke nieuwe aan. Maar zorg dat ze niet over je radiatoren hangen. Kort ze in tot vensterbankhoogte.
De opbrengst van deze acties kan ook weer oplopen tot 10 procent besparing, of 220 euro per jaar in onze voorbeeldwoning.
Je cv-ketel
Als bonus, voor wie durft, nog twee tips over je verwarmingsinstallatie zelf. Maar iedereen kan het doen:
Tip 11. De watertemperatuur. Bij elke cv-ketel kan je de maximum temperatuur van het verwarmingswater instellen. Die staat vaak hoger dan nodig en dan verbruik je meer energie. Zet hem op 60 graden. Hoe dat moet is voor elk merk ketel te vinden in YouTube-filmpjes. Gewoon even zoeken. En vind je dat je kamers nu te langzaam opwarmen, zet de temperatuur dan weer wat hoger.
Tip 12. De waterdruk. Een verwarmingssysteem moet goed gevuld zijn. Als de druk te laag is, of als er luchtbellen in zitten, werkt het minder goed. Ontluchten en bijvullen tot 2 atmosfeer is dan het devies. Heb je dat nog nooit gedaan? Vraag dan aan je buren wie er ervaring mee heeft. Het is niet veel moeilijker dan een tuin sproeien.
Met deze twee ingrepen kan je al gauw 5 of 10 procent besparen. En ze kosten geen cent. Dus het zijn aanraders! Later deze week tips over warm water, koken en stroomgebruik.
Dit is de elfde aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds.
Duurzaamheid Leiden Maatschappij Gas minderen
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907