De nieuwe brandweerkazerne aan de Schipholweg in Leiden is sinds 18 oktober operationeel. Op 18 november wordt hij officieel geopend. Daarmee komt ook een einde aan de kazernes in Leiderdorp en Oegstgeest. Op veel plekken in de regio zijn de aanrijtijden voortaan korter. En er staat een nieuw arsenaal aan fonkelnieuwe wagens in de kazerne. Maar er kunnen ook tekorten ontstaan, omdat er minder vrijwilligers en wagens beschikbaar zijn voor een groter gebied.
In 2014 werd al besloten dat er een nieuwe kazerne in Leiden moest komen ter vervanging van de kazernes in Oegstgeest, Leiderdorp en die in de Merenwijk. Uiteindelijk werd locatie gevonden in een deel van The Station House, een nieuw gebouw aan de Schipholweg waar ook 140 huurappartementen zijn gerealiseerd. Het deel van de kazerne zit onder een aantal van die woningen en heeft in totaal een oppervlakte van 1.306 m2.
Het was in de eerste instantie de bedoeling dat de nieuwe kazerne in 2018 al in gebruik genomen zou worden. Door gesteggel over het kopen van de grond duurde dat langer. Ook zijn de kosten 810.000 euro hoger uitgevallen dan er in eerste instantie voor stond door stijgende bouwkosten. Uiteindelijk is het totale bedrag neergekomen op 6,56 miljoen euro.
Vrijwilligers
De nieuwe kazerne wordt een hybridekazerne. Dit houdt in dat de mensen van de beroepsbrandweer uit Leiden-Noord er gaan werken en ook een deel van de vrijwilligers die overkomen uit Leiderdorp en Oegstgeest. Uit Leiderdorp gaan er 17 van de 20 door, en uit Oegstgeest 6 van de 15. Er zwaaien dus 12 vrijwilligers af.
Het is niet bekend hoe vaak de vrijwilligers zullen uitrukken als ze aan de slag gaan op de Schipholweg. Als eerste zullen de ‘beroeps’ naar een incident gaan. Als voor of tijdens een melding blijkt dat ze meer dan een uur weg zijn, nemen de vrijwilligers hun plaats in op de kazerne. Dat heet herbezetting. Als er in de tussentijd, voordat de beroeps terug zijn op de kazerne, nog een incident plaatsvindt, gaan de vrijwilligers erheen. “Hoe vaak dat dan zal gebeuren moet in de komende maanden duidelijk worden. Leiden deed voorheen niet vaak aan herbezetting,” zegt Arno Sormani, ploegchef van de vrijwilligers uit Leiderdorp.
De Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) verwacht dat herbezetting door vrijwilligers op de kazerne in Leiden-Noord en Leiden Zuid ongeveer twintig keer per jaar gaat voorkomen. Voorheen hadden de vrijwilligers uit Leiderdorp zo’n honderdtachtig uitrukken per jaar en die uit Oegstgeest ongeveer honderd.
Sormani denkt dat er door de sluiting van Oegstgeest en Leiderdorp tekorten gaan ontstaan in personeel en materieel. In de nieuwe situatie zijn de aanrijtijden in het oosten van Leiderdorp en de Merenwijk langer geworden. “Dat is dan onderdeel van het aanvaardbaar risico.” Op de meeste plekken zijn de aanrijtijden korter geworden.
(Artikel gaat verder onder afbeelding)
Screenshot uit beslisnotitie VRHM uit 2014 over de nieuwe kazerne.
Oefenlocatie
Bij de nieuwe kazerne is geen ruimte voor alle oefeningen die de brandweer moet doen. Ook doordat er woningen boven zitten, is er minder mogelijk. Het plan was eerst om het oefenterrein van de kazerne in de Merenwijk te blijven gebruiken maar dat gaat toch niet door.
Momenteel wordt nog door de VRHM onderzocht waar welke oefeningen gehouden gaan worden. Specifieke criteria moeten daarvoor nog bepaald worden. Die worden op dit moment onderzocht. Het is wel uitgangspunt dat de oefenlocatie zich binnen het verzorgingsgebied van de kazerne bevindt.
(Artikel gaat verder onder video)
Burgemeester Lenferink in het maandelijkse gesprek met de burgemeester over de nieuwe kazerne.
Materieel
In de nieuwe kazerne staat een aantal nieuwe wagens. Burgemeester Lenferink zei daarover eerder dat in de hele regio nieuwe wagens zijn gekocht. “Dat was ook hoog tijd want sommigen spullen waren knap oud aan het worden. Een aantal jaren zijn er zelfs tweedehandswagens aangeschaft om nog een beetje mee te kunnen komen.” De garages zijn nu gevuld met twee tankautospuiten, een autoladder, een duikwagen, een dienstvoertuig (voor ondersteunende middelen zoals pompen/gereedschappen), een adembeschermingswagen (levert ademlucht bij grote en langdurige incidenten) en een dienstbus (personenvervoer).
Dat betekent dat er twee tankautospuiten minder zijn dan eerst in de regio. Toen stond er één in Oegstgeest, één in Leiderdorp, één in de Merenwijk en twee in Leiden Zuid. Van die laatste twee was er één 24 uur per dag inzetbaar en dan ander reserve. Die reservewagen gaat over naar de nieuwe kazerne aan de Schipholweg om gebruikt te worden door de vrijwilligers.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907