“Wij moeten onze Leidse helden eren.” Met die woorden onthulde CDA-wethouder Julius Terpstra (Wonen, Bouwen en Welzijn) zondag het straatnaambord van het Boudewijn Büchpad. “Ik kom uit een gereformeerd gezin en Boudewijn Büch was daar omstreden”, zo zei hij. “Mijn vader hield niet van Büch omdat hij voor de VARA werkte. Intussen keek mijn vader wel naar de televisieprogramma’s met en van Büch. Dat vond ik hypocriet.”
“Waar Büch kwam werden mensen geïnspireerd”, vertelt Büch-liefhebber Arjan Honkoop, bestuurslid van Büchmania, bij Cultuur071 in een interview met Cor Klein. “Zijn televisieprogramma’s waren mijn grote voorbeeld. Het interessante van Büch is zijn grote veelzijdigheid, het heel veel weten van veel. Zijn romans zijn voor mij niet de sterkste, maar zijn eilandenboeken, zijn reisboeken, zijn geschiedenisboeken zijn vooral geweldig.”
Büch in Leiden
“Büchmania, het Boudewijn Büch-gezelschap, gaat over de onderwerpen, de passies van Büch. Het gezelschap is opgericht in Leiden. Büch had een sterke link met Leiden. Zo heeft hij in Leiden op het Bonaventuracollege Mariënpoelstraat gezeten. In 1968 is hij onofficieel in Leiden gaan wonen. Büch heeft dan ook veel geschreven over Leiden. Toen hij in Leiden woonde, is hij ook bekend geworden”, aldus Honkoop.
“In Leiden hing nog steeds geen straatnaambord bij het Boudewijn Büchpad. Daar staat een pand van Stichting Werkende Jongeren Huisvesting. Wij hebben contact gezocht met de stichting om het straatnaambord te realiseren. Zij hebben contact gezocht met de wethouder voor de opening. Voor de gelegenheid heb ik een speciale bladwijzer laten maken. Dat is in het klein het straatnaambord met het officiële onderschrift.”
Julius Terpstra onthult het straatnaambord ‘Boudewijn Büchpad’. (Foto: Louis Smit).
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907