Anton van den Beukel op het deel van de Willem de Zwijgerlaan dat overkluisd zou moeten worden. (Foto: Louis Smit)

Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin: 'Overkluis Willem de Zwijgerlaan en meng woningbouw, sport en groen'

Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin vindt dat de gebiedsvisie voor Park de Zwijger getuigt van een veel te beperkte blik. Die is vrijwel alleen op huisvesting gericht. “Als je naast de geplande tunnel bij de Sumatrastraat ook een groot deel van de Willem de Zwijgerlaan overkluist, krijg je een fantastisch terrein waarop meerdere functies kunnen samenwerken en een veel leefbaarder gebied ontstaat.”

Het burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin is een actiegroep van sportverenigingen, het theehuis in Leiden-Noord, het Stedelijk Gymnasium, scouting, het volkstuinencomplex Ons Buiten en bewonersgroepen. “Park de Zwijger gaat over een betrekkelijk klein vierkant rond het kruispunt van de Willem de Zwijgerlaan en de Sumatrastraat waar duizend woningen bij moeten komen, dus zo’n 2500 mensen”,  zegt Anton van den Beukel van het burgerinitiatief.

“Het is volgens ons onnodig om zoveel mensen op zo’n klein stukje grond op te hokken. Langs de hele Willem de Zwijgerlaan worden aan weerszijden oude huizen gesloopt. Daarvoor komen nieuwe in de plaats. Daar kun je creatief mee omgaan. Als je hierbij iets verder kijkt, zijn er heel veel mooie mogelijkheden. Denk aan het overkluizen van het stuk van de laan tussen het Kooiplein en de moskee. Je kunt dan ook de  sportvelden opschuiven waardoor een groenere en prettigere atmosfeer ontstaat. De sportverenigingen willen in ieder geval wel meewerken.”

De gemeente definieert Park de Zwijger als het gebied dat ligt ingeklemd tussen de IJsselmeerlaan/Sumatrastraat, Surinamestraat, Curaçaostraat, Joop Vervoornpad en de volkstuinen van Ons Buiten. “In het plangebied is er mogelijkheid om meer woningen te bouwen, maar er is ook de wens om de barrièrewerking van de Willem de Zwijgerlaan te verminderen”, zo zegt de gemeente. “De woningbouwcorporaties De Sleutels en Ons Doel en de gemeente Leiden slaan daarom de handen ineen om een gezamenlijk plan te maken voor het gebied.”

Ronkende taal
Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin noemt de gebiedsvisie voor het Park de Zwijger een aaneenschakeling van ronkende taal en wervende beleidstaal. Maar wie de visie afpelt ziet ‘een iets minder druk kruispunt bij de Sumatrastraat, een heel drukke weg in de vorm van een verlengde Kooilaan die zich langs het volkstuinencomplex naar de IJsselmeerlaan slingert en een stapeling van heel veel woningen op heel weinig vierkante meters’, zo valt te lezen in het position paper ‘Heel Noord, één tuin – 2×10 redenen om de gebiedsvisie Park de Zwijger door te ontwikkelen’.

“Die woningbouw is wellicht goed voor de woningcorporaties, maar slecht voor ons bewoners en gebruikers van Leiden-Noord”, zegt Van den Beukel. De gebiedsvisie voor Park de Zwijger kan volgens zijn actiegroep veel beter en hij pleit dan ook voor samenwerking tussen gemeente en álle belanghebbende partijen. Er is bijvoorbeeld geen ruimte gereserveerd voor scholen, terwijl de geplande woningbouw in Park de Zwijger en een omvangrijk bouwproject als LEAD bij de Gooimeerlaan gaan zorgen voor een forse toename van het aantal inwoners.

Functiemenging
Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin vindt dat de hele Willem de Zwijgerlaan onder de loep moet worden genomen. Sociale woningen moeten en kunnen dan over het hele gebied worden gespreid, in de plannen voor Park de Zwijger hokken nu te veel mensen bij elkaar. Er moet bovendien worden gekozen voor slimme functiemenging.

“Denk daarbij aan sportvelden op een sporthal waaromheen ook huizen en scholen kunnen komen te staan”, vindt Paul Sas, voorzitter van Tuinvereniging Ons Buiten. “Kies voor meer laagbouw, voor een echte groene wijk en voor verbinding met het Singelpark. Nu het hele gebied op de schop gaat, moeten we de kans grijpen om hier een vitale samenleving te laten ontstaan.”

Anton van den Beukel vindt dat de bewoners en de belanghebbenden rond de Willem de Zwijgerlaan te weinig bij de beleidsvorming betrokken zijn en dat er geen aandacht besteed is aan ‘hoe we hier met elkaar gaan samenleven.’ “Het positieve is wel dat de woningcorporaties inmiddels open lijken te staan voor een gesprek. Het lijkt erop dat ook de wethouder vindt dat we creatiever moeten gaan denken. Misschien dat het dus gaat lukken om samen met de gemeente en de corporaties tot een echte verbetering van Leiden-Noord rond de hele Willem de Zwijgerlaan te komen. We hebben in ieder geval goede hoop.”

Merenwijk
De plannen met de Willem de Zwijgerlaan houden ook de bewoners van de Merenwijk bezig. Daar leven grote zorgen over de toegankelijkheid van de wijk door de aanleg van de Leidse Ring Noord, de toename van het autoverkeer via de Willem de Zwijgerlaan en de verkeersaansluiting van het nieuwe LEAD-wooncomplex.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Sport Heel Noord één tuin Park de Zwijger


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×