Gasten Michiel Mackay en Jasper Mulder over vegetarisch eten met de kerst in Gezond071. (Foto: Greet Meesters).

Gezond071 gaat voor een vegetarisch kerstdiner dit jaar: 'groenten hebben de toekomst'

Vegetarisch? Met de kerst? Hoewel veel mensen geregeld eten zonder vlees of vis, is het idee van een echt feestelijk diner vaak nog gegroepeerd rondom een groot stuk vlees. En dat hoeft niet, zeggen de gasten in Gezond071. Al moet je soms iets meer je best doen om de grandeur uit de groente te halen. Maar geen nood dit jaar: het kerstmenu wordt erbij geleverd.

Michiel Mackay heeft al een lange historie in de horeca erop zitten als hij twee jaar geleden aantreedt als kok bij De Tuin van de Smid. En al kookte hij al vaker deels vegetarisch en veganistisch in zijn eigen restaurant, nu bij de Tuin komt er echt geen dier meer op tafel. “Ik heb laatst een ‘diernee’ verzorgd en dat was helemaal veganistisch. Ik denk dat groenten de toekomst hebben.”

Kaasfondue
Lifecoach Jasper Mulder is niet tegen eten van vlees, maar wel een promotor van meer groente eten. Bij hem komt er deze kerst kaasfondue op tafel. “Kan bijna niet anders als je in de Franse Alpen zit, toch? “Zoals elk jaar ben ik daar om te skiën en kaasfondue kan daar goed. In mijn praktijk hoor ik wel vaak dat mensen het lastig vinden om het vlees weg te laten, omdat de maaltijd wordt opgebouwd rondom het vlees.”

Stressvrij
Het gaat er ook niet om dat vlees helemaal niet meer zou mogen, maar wel om eens stil te staan bij automatismen en met een andere blik naar je potentiële kerstdiner te kijken. Een paar tips van de kok vooraf: “Bereid je goed voor, maak dingen eerder klaar of probeer het al eens eerder uit.” En als je bijvoorbeeld bietjes zelf poffen nog een beetje te lastig vindt, kun je ook kiezen voor voorgekookte bietjes. “Gun jezelf ook een stressvrije kerst”, voegt Mulder er aan toe.

Mackay kwam niet met lege handen, hij had een mooi menu samengesteld met voor elke gang een eenvoudige keuze en een variant voor de meer gevorderde thuiskok.

Kerstmenu
Voorgerecht 1: Terrine van Faux Gras met vijgen jam en melba toastjes of Carpaccio van gepofte bietjes met geitenkaas, walnoten en stroop van balsamicoazijn.
Voorgerecht 2: Romige knolselderijsoep met paddenstoelen en truffel of Zoete aardappelsoep met saliepesto
Hoofdgerecht: Clanger met stoof van jackfruit, ovengeroosterde bloemkool, aardappelpuree en vegetarische jus of Ovengeroosterde tofu met honinglak, gebakken spruitjes en rösti.
Dessert: Kokos panna cotta met een salsa van mango/rode peper/basilicum en een kletskop of Warm chocoladetaartje met vanille-ijs.
En voor bij de koffie: vegan chocoladetruffels

Fijne feestdagen en een goed begin van 2023. Gezond071 is terug op woensdag 11 januari 2023.

Kijk en luister hieronder de hele uitzending terug van Gezond071:

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Science Gezond071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×