(Foto: Chris de Waard).

Leids college in gesprek met minister Kuipers na CAHAL-advies Nederlandse Zorgautoriteit

“Het is hartstikke goed nieuws, maar de strijd is nog niet gestreden.” Dat zegt de Leidse burgemeester Lenferink over het advies van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL).

In haar deze week uitgebrachte ‘impactanalyse‘ over de toekomst van de afdeling kinderhartchirurgie van het LUMC stelt de NZa dat het concentreren van de gespecialiseerde kinderhartchirurgie wel een goed idee is, maar niet op dit moment. “Patiënten met een aangeboren hartafwijking moeten altijd kunnen rekenen op goede en toegankelijke zorg”, staat in de rapportage. De huidige organisatie van interventiezorg voor deze patiënten noemt de NZa ‘kwetsbaar’. “Om dit te verbeteren, is het nodig om deze zorg te concentreren.”

Door twee clusters te maken van interventiecentra, Noord en Zuid, waarin de behandelcentra intensief gaan samenwerken, worden bestaande kwetsbaarheden volgens de zorgautoriteit aangepakt. De afdeling kinderhartchirurgie van het LUMC  zou prima deel van zo’n cluster uit kunnen maken en dan dus behouden blijven. De NZa adviseert minister Ernst Kuipers van VWS om nu in te zetten op vergaande samenwerking tussen twee clusters van interventiecentra. Begin volgend jaar wil minister Ernst Kuipers van volksgezondheid een besluit nemen over de toekomstige organisatie van de kinderhartcentra.

Clusters
Ook Lenferink ziet in die clustervorming een goede oplossing voor de breed erkende problemen met betrekking tot de continuïteit. “Zonder dat het bestaande centrum voor zorg aan zeer jonge patiënten met een aangeboren hartafwijking voor Leiden verloren gaat.” De burgemeester wijst erop dat in Leiden heel bijzondere operaties worden uitgevoerd. Zelfs hartoperaties bij nog ongeboren kinderen. “Dat kan nergens anders.”

Minister
Donderdagavond werd in de Leidse raadscommissie Onderwijs en Samenleving ook gesproken over de situatie rond het CAHAL. D66-raadslid Julia de Groot stelde samen met acht andere partijen een motie op die volgende week in de raad in stemming wordt gebracht. Daarin wordt het Leidse college opgeroepen om in gesprek te gaan met minister Kuipers.

Superbelangrijk
Wethouder Spijker reageerde namens het college dat ze echt alles in het werk zal zetten om te voorkomen dat het kinderziekenhuis uit Leiden verdwijnt. Ze noemt het behoud van het kinderhartcentrum ‘superbelangrijk’ voor het LUMC, het Leiden Bio Science Park en ook voor Leiden zelf. “Het zou op termijn desastreus zijn als de minister het advies niet over zou nemen en het CAHAL moet sluiten.” Eerste indiener van de motie, Julia de Groot is blij met het bevlogen betoog van de wethouder.

Verdwijnen
Volgens Spijker ontstaat er dan onherstelbare schade. “Dat zou een grote ramp zijn met als domino-effect dat ook de kinder-ic’s van het LUMC verdwijnen, het ziekenhuis de academische status zal verliezen en Leiden minder aantrekkelijk wordt voor studenten geneeskunde om hier te komen studeren.” Spijker vreest ook voor de traumazorg aan kinderen. “CAHAL is zestig procent van de omvang van de kinder-ic. Als dat verdwijnt, blijft er te weinig over en zal het kinderziekenhuis helemaal verdwijnen.”

Economie
Ook voor de economie zou het verdwijnen van het kinderhartcentrum enorme gevolgen hebben. “Het LUMC is motor van Leiden Bio Science Park. Regeneratieve geneeskunde is hier de absolute top. Ze beloofde dat Leiden alles zal doen wat binnen de mogelijkheden van de gemeente ligt. “En doet u dat vooral zelf ook”, hield ze de raadsleden voor. Dat gebeurt ook. Volgende week gaat er namens de voltallige raad een brief naar de minister.

Partij voor de Dieren
De oproep aan het college wordt volgende week met algemene stemmen aanvaard. Zoveel werd donderdagavond wel duidelijk. Alleen de Partij voor de Dieren is vooralsnog geen mede-indiener van de oproep. Fractievoorzitter Martine van Schaik vindt het lastig dat de gemeenteraad in deze discussie wordt getrokken. “We weten er niets van en gaan er ook niet over. De discussie over de concentratie van deze vorm van specialistische zorg loopt al tientallen jaren. Iedereen vindt dat het nodig is, maar niemand wil iets opgeven”, zo betoogde ze. Haar partij is wel voor de oproep, maar wil graag dat meer wordt benadrukt dat het gaat om het verlenen van zorg aan de kinderen en hun families. “Dat moet centraal staan.” Die toevoeging wordt breed gedeeld.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×