Volgens de gemeente is internationaal talent nodig voor de bedrijven op het het Leiden Bio Science Park. (Foto: Louis Smit).

Gemeente Leiden: aantrekken internationaal talent urgent

Als het aan de gemeente Leiden ligt dan wordt de stad nog internationaler dan ze al is en moeten er meer mensen uit het buitenland bijkomen. “Het aantrekken van internationaal talent is urgent gezien de tekorten bij de grote werkgevers in de stad, van het LUMC en de universiteit tot en met de bedrijven op het Leiden Bio Science Park”, antwoordt de gemeente op vragen over de Monitor Internationalisering 2022.

Dat is een update van de monitor die de gemeente Leiden in samenwerking met het Expat Centre Leiden in 2020 opstelde. Er blijkt uit dat Leiden steeds internationaler wordt en het aantal internationale inwoners flink is gestegen. “Anno 2022 is dit terug te zien in het aantal Leidenaren met een migratieachtergrond (32,9%) en een niet-Nederlandse nationaliteit (11,6%) en in de toename van de diverse groepen internationals: kenniswerkers, arbeidsmigranten, studenten en vluchtelingen”, aldus de monitor.

‘Internationals’ zijn mensen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben. Na een kleine daling in 2020 door de coronapandemie steeg hun aantal tussen 1 januari 2021 en 1 januari 2022 met 479 mensen naar 14.472. De grootste groepen internationals zijn Italianen (1253), Duitsers (1162), Polen (1002), Britten (949) en Chinezen (798).

De toename van het aantal inwoners van Leiden zorgt voor druk op de woningmarkt. “Het tekort aan woningen is nog steeds groot, terwijl we tegelijk ook steeds gevraagd worden om vluchtelingen op te vangen”, zegt burgemeester Henri Lenferink in zijn nieuwjaarswens. Na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 kwamen flinke aantallen Oekraïense vluchtelingen naar Nederland. Ook Leiden zorgde voor opvang.

Dienstverlening
Behalve op de woningmarkt ontstaat er ook druk op onder meer de zorg en het onderwijs. De gemeente: “Leiden is al eeuwenlang een internationale kennisstad met inwoners vanuit verschillende landen en culturen. Voor ons als gemeente betekent de geconstateerde toenemende internationalisering dat we hier rekening mee moeten houden. Denk hierbij aan de dienstverlening (via het Expat Centre) of de toegang tot internationaal onderwijs.”

Intussen ervaren Leidenaren verdringing op de woningmarkt. “Het aantal originele inwoners dat de stad verliet zal ook wel heel groot zijn. Mijn kinderen hebben Leiden noodgedwongen moeten verlaten om aan een woning te komen”, luidt een van de opmerkingen. Een inwoonster van de Burgemeesterswijk zegt dat appartementen worden opgekocht door investeerders die ze verhuren voor bizarre bedragen, onder meer aan buitenlandse studenten en werknemers met een flinke beurs. De Leidse JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, vindt dat de Universiteit Leiden Nederlandse studenten voorrang moet geven bij inschrijving om het huisvestingsprobleem aan te pakken.

 

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×