De universitaire ziekenhuizen in Nederland krijgen van minister Ernst Kuipers tot uiterlijk 1 april aanstaande de tijd om zelf met een plan te komen voor de concentratie van de centra voor kinderhartchirurgie. Lukt hen dat niet, dan hakt Kuipers zelf de knoop door. De toekomst van het CAHAL in Leiden blijft daardoor nog enkele maanden onzeker.
Hij ziet niets in een voorstel van de Nederlandse Zorgautoriteit om de bestaande centra onder te brengen in twee zorgclusters die zouden moeten gaan samenwerken. Kuipers: “Het cluster Zuid zou moeten bestaan uit de centra die eerder door mijn ambtsvoorganger waren aangewezen, het Erasmus MC en het UMC Utrecht, en het cluster Noord door de centra die niet waren aangewezen, te weten het UMC Groningen en UMC Leiden/Amsterdam UMC.”
De minister noemt zo’n oplossing voor de korte termijn ‘kwetsbaar’ en ‘buitengewoon risicovol’. “Het biedt ook onvoldoende zicht op een robuuste oplossing van dit specifieke vraagstuk, de concentratie van interventies bij patiënten met een aangeboren hartafwijking”, aldus Kuipers in een brief die hij vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Urgent
Kuipers heeft de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) nu gevraagd om een ‘zwaarwegend advies’ voor de concentratie van de zorg aan kinderen met aangeboren hartafwijkingen. Ook wil hij van de NFU weten welke aanvullende maatregelen nodig zijn als een aantal centra de deuren sluit. Duidelijk is in ieder geval dat de minister nu haast wil maken. Hij wijst erop dat over de concentratie van de centra voor kinderhartchirurgie al dertig jaar wordt gesproken en dat de discussie niet zozeer gaat de noodzaak van concentratie, maar om welke centra die zorg kunnen blijven bieden. “Ik heb tal van brieven van vertegenwoordigers van het openbaar bestuur ontvangen met veelal pleidooien voor het ene of andere centrum.”
Volgens Kuipers is de situatie al tijden urgent. “Al drie decennia is duidelijk dat concentratie van deze zorg de kwaliteit verbetert en het risico op vermijdbare sterfgevallen vermindert. De samenwerking en kwaliteit staan momenteel al onder druk. Met een structurele en robuuste oplossing met betrekking tot de interventies voor aangeboren hartafwijkingen zetten we een belangrijke stap op weg naar de verbetering en versterking van het hele academisch zorglandschap.”
Kwetsbaar
Volgens de minister dringen met name patiëntenorganisaties aan op een structurele oplossing. “Voor mij weegt dat zwaar.” Ook anderen wijzen op de urgentie, mede omdat de kwaliteit van zorg in het geding kan komen door de kwetsbaarheid van de huidige wijze waarop het is georganiseerd, zo staat in de Kamerbrief van Kuipers. “De lang slepende discussie over deze concentratie zet de verhoudingen tussen een aantal professionals zwaar onder druk met potentiële risico’s voor de kwaliteit van zorg. De huidige situatie is te kwetsbaar om die langere tijd te laten voortbestaan.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907