Commissaris van de Koning Jaap Smit: "Inrichting van je directe leefomgeving is verantwoordelijkheid van de provincie." (Foto: Louis Smit)

Commissaris van de Koning: 'Niet nodig om Leiden te vragen om meer asielplekken'

“Het is niet nodig om Leiden te vragen om meer structurele opvangplekken voor asielzoekers. Ik hoef daar niet te vertellen dat er een verantwoordelijkheid is. Ik ben altijd trots op Leiden.” Dat zegt Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, in een gesprek met Omroep Sleutelstad. Zijn provincie is de dichtstbevolkte in Nederland en die moet nu ook nog eens zorgen voor 16.000 extra structurele opvangplekken voor asielzoekers.

“Er komt een wet aan, de spreidingswet, die elke gemeente verplicht om een deel voor haar rekening te nemen”, vertelt Smit. “Als je het volgens het aantal inwoners verdeelt, dan kom je in Zuid-Holland op een heel groot getal uit. We doen best veel, maar als het erop aankomt, hebben we nu maar 1.800 plekken. Het is dus nog een enorme opgave.”

De rol van de provincie bij de structurele asielopvang en de permanente huisvesting van statushouders kwam ter sprake in een interview met Jaap Smit over de Provinciale Statenverkiezingen die op 15 maart worden gehouden. Die leiden tot de samenstelling van een nieuw ‘provinciaal parlement’ dat onder meer besluiten neemt over de verdeling van het Zuid-Hollandse grondgebied. Het gaat daarbij om woningbouw, wegen, fietspaden, economische bedrijvigheid, groen en recreatie.

Verslaggever Louis Smit in gesprek met Jaap Smit, commissaris van de Koning van Zuid-Holland.

Kleuren
“Alle reden dus om naar de stembus te gaan”, vindt Jaap Smit, zelf inwoner van Oegstgeest. “Mensen beseffen dat vaak niet, maar de inrichting van je directe leefomgeving is een van de grootste verantwoordelijkheden van de provincie. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer. Als je in Leiden op de bussen van Arriva kijkt, dan zie je: ‘in opdracht van de provincie Zuid-Holland’.”

Valt er echt iets te kiezen? Smit: “Ja. Je hebt de tegenstelling: of meer wegen of meer openbaar vervoer, of aanleg van extra fietspaden of extra herstel van groen of natuur. Er zijn kleuren te kiezen als je kijkt naar de programma’s van de verschillende politieke partijen die aan de Provinciale Statenverkiezingen meedoen.”

Hij begrijpt de bezorgdheid bij inwoners over de vele bouwactiviteiten van de hele provincie, over ‘verstening’ en ‘verdozing’ en over het verdwijnen van groen. “Ja, maar het is ook woekeren met de ruimte. We zijn de dichtstbevolkte provincie, hier wonen 3,7 miljoen mensen. Tweeëntwintig procent van onze nationale boterham wordt hier verdiend. Er moet worden gewoond, gewerkt, verdiend. Het is een ruimtelijke puzzel.”

Herindeling
Volgens de Commissaris van de Koning is er in de Leidse regio op korte termijn geen gemeentelijke herindeling te verwachten. Criterium daarvoor is in hoeverre een gemeente nog zelfstandig haar taken aankan. Hij gaat dan ook weer gewoon een opvolger voor Laila Driessen zoeken, de burgemeester van Leiderdorp die dit jaar met pensioen gaat.

De Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart zijn niet alleen van belang voor de provincie, maar ook voor Nederland als geheel. De leden van Provinciale Staten kiezen namelijk de 75 leden van de Eerste Kamer. Op dezelfde dag zijn er ook Waterschapsverkiezingen.

Advertentie

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×