(Impressies: FSD).

Gemeente stemt in met plan Watergeuskade

Het bouwproject Watergeuskade tussen de Zoeterwoudseweg en het water van de Trekvliet is weer vlotgetrokken. Het Leidse college heeft het beeldkwaliteitsplan van de gemeente vastgesteld. Vanaf vrijdag 3 februari kunnen belanghebbenden zes weken lang laten weten wat ze van het voorliggende plan vinden. Ook wordt het ontwerpbestemmingsplan dan ter inzage gelegd.

Die belanghebbenden zijn bijvoorbeeld de bewoners van de naastgelegen woonwijk Cronestein. Voorzitter Marion van Dongen was in het verleden zeer kritisch over de ‘schijnparticipatie’ zoals ze de wijze waarop de buurt bij de plannen werd betrokken vorig jaar omschreef.

Ook nu staat Van Dongen niet te juichen: “Zo te zien is er niets veranderd na twee jaar eenrichtingsverkeer.”  Het enige positieve vindt ze dat ze maandag door bouwwethouder Terpstra werd gebeld met de mededeling dat dit besluit eraan kwam. “Komende week bespreken we het met de buurt, maar ik denk dat ik niet voor mijn beurt spreek als ik voorspel dat het lang procederen wordt.

Bouwwethouder Julius Terpstra licht toe wat er gebouwd gaat worden aan de nieuwe Watergeuskade bij de Zoeterwoudseweg.

Woonwerkgebied
Het bouwplan waar het college van burgemeester en wethouders nu mee in heeft gestemd ziet op het gebied waar nu nog alleen bedrijven zijn gevestigd. De bestaande gebouwen maken allemaal plaats voor de nieuwbouw die uit vier woontorens bestaat. De hoogste is veertig meter. In totaal is voorzien in 350 appartementen. In de plint, dat is de begane grond van de nieuwbouw, komt plek voor 7.000 vierkante meter bedrijfsruimte.

“In principe kunnen alle bestaande bedrijven terugkeren als je kijkt naar de milieucategorie waar ze in vallen”, zegt Terpstra. Het lijkt echter waarschijnlijker dat een deel van de bedrijven na een verhuizing uit het gebied niet na een paar jaar weer terugkomt aan de Zoeterwoudseweg. Net als aan de overkant van het water, aan de Rooseveltstraat, wordt ook de Watergeuskade een ‘woonwerkgebied’. De bedrijven die plaats maken voor het nieuwe bouwplan zijn onder andere AutoXL met de bijbehorende autowasstraat, Carpetright, Autom, Vlietlijn en Provos.

Parkeren
Net als bij andere nieuwbouwprojecten in Leiden mogen toekomstige bewoners ook hier alleen op eigen terrein parkeren. Dat kan straks in een ondergrondse garage die ook is bestemd voor bezoekers van zowel de bedrijven als de bewoners. Parkeervergunningen worden niet uitgegeven, waardoor auto’s niet in de naastliggende wijk kunnen worden geparkeerd.

Heftig
Wethouder Terpstra denkt niet dat de buurt nu wel blij is met de voorliggende plannen. “Ik kan me voorstellen dat het heftig is als je daar woont en er komt zo’n bouwplan. Dat heeft impact. Tegelijkertijd hebben we ook een enorme woningnood in Leiden, dus dit is de afweging die we maken.” Terpstra erkent dat de participatie is in het verleden niet goed is verlopen. “Daar is inderdaad veel over te doen geweest. Ook nu zullen we het niet over alles eens worden, maar ik hoop dat we in goed contact met elkaar verder kunnen.”

Plantjes
Voorzitter Marion van Dongen van de wijkvereniging laat desgevraagd weten dat de wethouder het inderdaad bij het juiste punt heeft als hij denkt dat de buurt het ook nu nog niet eens is met het plan. “Ik zie op het plaatje bijvoorbeeld nog steeds dat losse gebouwtje waardoor er vier smalle doorgangen zijn in plaats van een paar brede. We gaan het plan bestuderen. in elk geval kunnen we nu eindelijk wat doen na een jaar stilte en onze laatste dramatisch verlopen bijeenkomst met Fleur Spijker (de vorige bouwwethouder, red.) en ontwikkelaar FSD.” In die ontwikkelaar heeft de wijk maar weinig vertrouwen. “Alleen over de plantjes mogen we meedenken.”

Kade
Langs het water van de Trekvliet moet een openbare kade komen. “Het wordt een parkachtige omgeving”, vertelt Terpstra. “Met horeca en mogelijkheden om te bewegen en te recreëren.”

Leiden Maatschappij Politiek Watergeuskade


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×