Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León voorspellen de uitslag van de Superbowl en zijn het niet eens. (Foto: Gerry van Bakel).

Pilgrim Nation: heel veel American football in de aanloop naar de Superbowl

De Superbowl komt er aan, de apotheose van het American footballseizoen in de Verenigde Staten. En dus veel aandacht voor deze sport in de eerste uitzending van Pilgrim Nation in 2023, waar elke maand de laatste ontwikkelingen worden besproken in de Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

De finale van het American football staat voor zondag 12 februari op het programma, in Nederland is het bij de aftrap dan al 13 februari, dus de liefhebbers moeten hun nachtrust opofferen om live te controleren wie van de presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León de uitslag goed heeft voorspeld.

College
Maar eerst kijken de Pilgrim Nation-mannen terug op de finale van het college football. Op 10 januari 2023 speelden de Georgia Bulldogs in het Sofi-Stadium in Los Angeles tegen de TCU Horned Frogs, de verrassing van het seizoen. Helaas was het seizoen voor TCU een wedstrijd te lang en was Georgia veel te goed. De eindstand 65-7 voor Georgia was het grootste verschil ooit in een finale van het college football en de wedstrijd was precies één kwart spannend.

Pilgrim Nation begint met een terugblik op College football.

Daarna was het tijd voor de professionals in het basketbal, de NBA. Dit seizoen wordt er opvallend veel gescoord. Een speler met 30 punten per wedstrijd of meer is al bijna normaal. Uitslagen van 140-120 komen geregeld voor. Vooral na de kerst werden krankzinnige cijfers neergezet. Op 28 december scoorde Luka Doncic 60 punten, pakte 21 rebounds en gaf 10 assists. De eerste speler met een ‘statline’ van 60-20-10.

Driepunter
Een paar dagen later scoorde Donovan Mitchel van de Cleveland Cavaliers 71 punten. Deze prestatie leidde de aandacht af van Klay Thompson van de Golden State Warriors die op dezelfde dag tot 54 punten kwam. En ondertussen scoorde  Miami Heat 40 uit 40 vrije worpen in één wedstrijd.

Redenen voor al die bizarre statistieken zijn onder andere dat het spel veranderd is. De driepunter is heel belangrijk geworden, er is steeds meer ruimte en misschien wel de belangrijkste reden is dat het “gemiddelde” niveau erg hoog is.

En dan is er ook nog de jacht van Lebron James op het puntentotaal van legende Kareem-Abdul Jabbar, die in zijn carrière 38.387 punten scoorde. James is ondertussen de 38.000 punten gepasseerd en met het huidige tempo, op 25 januari scoorde hij nog 46 punten, is de verwachting dat hij begin februari het record gaat breken. Het record dat altijd onaantastbaar werd geacht.

Pilgrim Nation gaat verder met de NBA en de vele hoge scores.

NFL
In de tweede helft van Pilgrim Nation was het tijd voor de NFL. Het seizoen nadert zijn ontknoping: de Superbowl. De eerste twee rondes zijn gespeeld en nog vier ploegen zijn er over. In de wildcardronde van de play-offs waren de opvallendste prestaties de winst van de New York Giants op de Minnesota Vikings en de winst van de Jacksonville Jaguars op de Los Angeles Chargers.

De Jaguars stonden 27-0 achter maar wisten zich terug te vechten in de wedstrijd en uiteindelijk met 34-31 te winnen. Een zeer opmerkelijke prestatie, temeer omdat vorig seizoen de Jaguars een zooitje waren. De moeizame overwinning van de Buffalo Bills op de Miami Dolphins liet al een beetje zien dat de Bills aan het einde van hun latijn aan het raken waren.

Op rij
In de tweede ronde van de play-offs lieten de Cincinnati Bengals geen spaan heel van de Bills, die aan het begin van seizoen toch werden gezien als de grote favoriet als winnaar van de Superbowl. De Philadelphia Eagles versloegen vrij simpel de New York Giants en de San Francisco 49ers wonnen uiteindelijk hun twaalfde wedstrijd op rij, dit keer van de Dallas Cowboys.

Wederom waren het de Jaguars die de meest opvallende wedstrijd speelden, tegen de Kansas City Chiefs dit keer. Quarterback en superster Patrick Mahomes raakte vroeg in de wedstrijd geblesseerd, maar maakte de wedstrijd wel af met een dik ingepakte enkel. Zijn mobiliteit, een van zijn wapens, was hij kwijt. De Chiefs waren zelfs met een geblesseerde quarterback te goed voor de Jaguars en wonnen met 27-20.

Pilgrim Nation bespreekt de aanloop naar de Superbowl en doet een voorspelling.

Voorspelling
De vier ploegen die over zijn, Bills, 49ers, Eagles en de Bengals gaan strijden om twee plaatsen in de Superbowl. Zondag 29 januari nemen de 49ers het op tegen de Eagles, daarna mogen de Chiefs het opnemen tegen de Bengals.

Paco voorspelt dat de Bengals wel winnen van Chiefs, de Eagles winnen van de 49ers en daarna verliezen de Bengals in de Superbowl van de Eagles. Bart Jan voorspelt ook dat de Bengals doorgaan naar de finale en daar de 49ers tegenkomen die winnen van de Eagles. De 49ers gaan daarna ‘all the way’ en winnen de Superbowl.

De volgende uitzending is op 22 februari 2023, dan blikt Pilgrim Nation uiteraard uitgebreid terug op de Superbowl.

Leiden Sport Pilgrim Nation


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×