Een speciale groep jongvolwassenen tussen de 18 en 32 jaar kan vanaf dit weekend terecht in Woonzorgcomplex Puzzelstuk in de Stevenshof. Het ouderinitiatief werd in 2018 genomen door Esther Karsch die zelf een verstandelijk beperkte zoon met autisme heeft. Nu is het gebouw opgeleverd en krijgen de nieuwe bewoners de sleutel van hun studio.
De bewoners zijn door de Stichting Puzzelstuk zorgvuldig geselecteerd. “We hebben de zestien mensen die hier samen gaan wonen gekozen na gesprekken met meer dan honderd gegadigden”, vertelt Karsch. Die bewoners hebben allemaal een verstandelijke beperking in combinatie met een andere beperking zoals autisme of down. “Het zijn allemaal mensen die sturing en zorg nodig hebben.” Die zorg gaat geleverd worden door ASVZ uit Sliedrecht. Een zorgorganisatie die al op verschillende plekken in Nederland werkt in soortgelijke woonzorgvoorzieningen.
In het complex aan de Mary Zeldenrustweg zijn zestien zelfstandige wooneenheden gerealiseerd. De studio’s hebben elk een keuken en badkamer en een tuin of Frans balkon. De twee vleugels van het L-vormige gebouw hebben ook allebei een gezamenlijke woonkamer. Twee studio’s zijn voor rolstoelgebonden bewoners. Die krijgen ook een elektrische tillift.
Puzzelstuk-voorzitter Esther Karsch en Jaap de Gruijter van ASVZ vertellen over het bijzondere ouderinitiatief in de Stevenshof.
Navelstreng
De groep bewoners bestaat uit jongvolwassenen. Zo is het ouderinitiatief ook ontstaan. “We hebben niet het eeuwige leven en daarom wilden we regelen dat onze zoon goed terecht komt”, vertelt Esther Karsch die in 2018 begon met de plannen voor Puzzelstuk. “Die zoon vindt het nu overigens nog helemaal niks dat hij hier gaat wonen. Die wil gewoon bij zijn moeder blijven.”
Esther woont verderop in de wijk met echtgenoot Gerben. “Maar ik weet niet of dat in dit geval nou wel een voordeel is. Ik zeg altijd dat we een bijzonder kind hebben en die zit met zes navelstrengen aan me vast. We hebben er misschien nu één doorgeknipt, maar het is vreselijk moeilijk. We moeten hem niet loslaten, maar leren om hem op andere manier vast te houden.”
Levensloopbestendig
Hoewel de bewoners dus nog allemaal vrij jong zijn, is het hele gebouw levensloopbestendig. “Het is ook echt de bedoeling dat ze hier met z’n zestienen samen oud worden”, legt Karsch uit. “Er zijn nog veel belangstellenden, maar die zetten we daarom ook niet op een wachtlijst. Die is er feitelijk niet. We hebben wel een ‘schaduwlijst’. Zo noemen we dat. Daarop zetten we mensen van wie we weten dat ze interesse hebben. Mocht er dan een keer iemand wegvallen, dan kunnen we contact opnemen.”
Klussen
Vanaf dit weekend hebben de bewoners de sleutel en kan worden begonnen met klussen en inrichten. De studio’s worden kaal opgeleverd, want iedereen maakt er echt een eigen huisje van. Daarbij is veel mogelijk. Zo komt in de badkamer van Esther’s zoon een badkuip. Dat zijn keuzes die de bewoners zelf kunnen maken.
Begin april volgt nog een feestelijke housewarming met alle bewoners en betrokkenen. De buurt mag eind volgende maand alvast een kijkje komen nemen.
Maatschappij Politiek Puzzelstuk
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907