Als de Leidse gemeenteraad zich begin april buigt over de gebiedsvisie voor Park de Zwijger in Leiden Noord, zullen de voorstemmers in de meerderheid zijn. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de commissievergadering waar tot 01.00 uur vannacht over het plan werd vergaderd.
Dat plan voorziet in de sloop van honderden zwaar verouderde huurwoningen van de corporaties De Sleutels en Ons Doel, aangevuld met de overkluizing van een stuk Willem de Zwijgerlaan om op die manier de barrière te slechten tussen Leiden Noord en de Merenwijk. Ook wordt de kruising bij de Sumatrastraat en de IJsselmeerlaan ongelijkvloers en komt er een nieuwe ontsluitingsweg, de Verlengde Kooilaan, van en naar de Merenwijk richting de Willem de Zwijgerlaan.
De plannen roepen veel discussie op bij omwonenden en in het verlengde daarvan ook bij een deel van de Leidse raad. De voltallige oppositie stelde donderdagavond aan het begin van de vergadering voor om het plan van de agenda te halen en eerst meer tijd te nemen voor gesprekken met groepen omwonenden. Met name de mensen achter burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin voelen zich niet gehoord. Dat uitstel komt er niet. Ook de meeste voorstellen die verschillende oppositiepartijen nog in het plan willen verwerken, maken weinig kans.
Verlengde Kooilaan
Bij veel raadsleden en betrokken omwonenden is de aanleg van de Verlengde Kooilaan een groot pijnpunt. Toch komt die er wel, want zonder die nieuwe ontsluitingsweg kan het hele plan niet doorgaan, zo hield verkeerswethouder Ashley North de raadsleden voor.
Holle dijk
Ook de manier van overkluizen van de Willem de Zwijgerlaan houdt de gemoederen bezig. Het eerdergenoemde buurtinitiatief pleit al tijden voor een zogenoemde ‘holle dijk’. Dat is volgens de initiatiefnemers veel goedkoper dan een echte tunnel en er kunnen woningen tegen de wanden worden gebouwd. Ook zou zo’n alternatief veel goedkoper zijn waardoor voor hetzelfde geld een langer deel van de drukke verkeersader aan het zicht kan worden onttrokken.
Die dijk komt er niet. Er kleven volgens het college veel te veel nadelen en risico’s aan en dat denkt de gemeenteraad in meerderheid ook. Een langere tunnel moet aan meer en strengere veiligheidseisen voldoen, waardoor het alsnog duurder wordt en veel meer tijd in beslag gaat nemen. Ook vinden verschillende partijen, net als wethouder North, een dijk onwenselijk. Die wordt vijf meter hoog en dat wil de gemeente niet. “Een dijk in een wijk is slecht voor de sociale cohesie”, vond bijvoorbeeld PvdA-commissielid Gerieke Prins.
Ook Antje Jordan van D66 Leiden denkt dat zo’n holle dijk niet kan. “Bij Den Haag heb je zo’n dijk, de Sijtwendetunnel. Ik fiets daar elke dag overheen. Maar die is aangelegd toen er nog geen wijk was. Hier is er helemaal geen ruimte voor, want je hebt bijvoorbeeld een aanloop nodig van 150 meter om het hoogteverschil te overbruggen.”
Niet iedereen is negatief over de mate van participatie. Zo vindt naast D66 ook het CDA dat er wel degelijk veel en lang is overlegd met betrokken inwoners. “We praten hier echt al jaren over”, zegt CDA-raadslid Tobias Sandoval Garcia. “En nu moeten we aan de slag. Er komen 1.400 woningen terug en die zijn keihard nodig.”
Burgerinitiatief
Komende maandag zit een delegatie van Heel Noord Eén Tuin weer aan tafel bij de wethouders North en Terpstra die het plan samen trekken. De eerste op het gebied van verkeer, de tweede voor het woningbouwdeel. “Maar als we toch nergens meer over kunnen praten, dan zijn we wel snel klaar”, zegt woordvoerder Tom van Alphen. “Het college zegt wel dat ze zeven van de tien punten die we hebben ingebracht, hebben overgenomen, maar dat zijn allemaal punten die we sowieso allemaal al wilden. De drie punten waar echt discussie over is, nemen ze niet over.”
Tom van Alphen is diep ongelukkig met de manier waarop de politiek het initiatief van Heel Noord Eén Tuin heeft opgepakt.
Leiden Maatschappij Politiek Park de ZwijgerSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907