Groep bewoners in de raadzaal. (Foto: Robbert Beurse)

Bewoners buitengebied Zoeterwoude trekken opnieuw aan de bel over verkeersdrukte

Een groep bewoners van de Weipoort en Zuidbuurt, ook wel het ‘buitengebied’ van Zoeterwoude genoemd, trok donderdag opnieuw aan de bel bij de gemeente over de verkeersdrukte in hun buurt. Tijdens de raadsvergadering spraken drie Zoeterwoudenaren hun zorgen uit over de huidige verkeersdrukte en hoe deze zich ontwikkelt na de aanleg van de ongelijkvloerse kruising op de N11.

“Dwing de provincie om eerst met oplossingen te komen voor de verkeersdrukte voordat u instemt met het plan voor de aangepaste kruising”, roept een van de insprekers donderdagavond stellig. De protesten uit de buurt lijken een voorzichtig resultaat te boeken. Zowel wethouder Paardekooper als Olthof, beiden betrokken bij het project, erkennen de zorgen en beloven in actie te komen.


Wethouder Matieu Paardekooper over de verkeersdrukte in de Weipoort.

Sluipverkeer
Verkeerswethouder Mathieu Paardekooper weet dat de verkeersdrukte in het buitengebied al jaren toeneemt. “Er is al veel sluipverkeer in dat gebied. En uit onderzoeken blijkt dat het de komende jaren alleen nog maar drukker wordt. Er moet iets gebeuren, en er gaat iets gebeuren, maar dat is niet van vandaag-op-morgen geregeld”, zegt hij. De wethouder belooft met de bewoners in gesprek te gaan om samen tot de beste oplossing voor de huidige verkeersdrukte te komen.

Handhaven
Overigens is niet alleen de drukte maar ook het rijgedrag van sommige weggebruikers in het buitengebied een probleem. “Er gebeuren daar geregeld dingen waarvoor ‘Oom Agent’ zijn bonnenboekje zou trekken. Maar de politie geeft handhaven op die plek geen prioriteit, met als gevolg dat Oom Agent er dus vaak niet staat”, zegt Paardekooper.


Wethouder Paul Olthof over de gevolgen van de ongelijkvloerse kruising voor de verkeersdrukte in de Weipoort.

Kruising
De gevolgen van extra verkeersdrukte door de aanleg van een ongelijkvloerse kruising aan het eind van ‘de Weipoort’ liggen op het bordje van wethouder Paul Olthof. “Uit verkeersmetingen blijkt inderdaad dat de kruising zorgt voor een verkeerstoename in dit gebied. Dat is niet wenselijk. Ik snap dat de bewoners zich zorgen maken en vind ook dat er iets aan moet gebeuren”, zegt hij.

Oplossing
Olthof is van plan om het verzoek dat de buurtbewoners doen door te zetten naar de die initiatiefnemers van dit plan: de Provincie Zuid-Holland. “Ze zullen eerst met een oplossing voor de verwachte toename van de verkeersdruk moeten komen. Dat is belangrijk voor onze inwoners en daar luisteren wij naar. Bovendien vrees ik dat zonder een goed voorstel de gemeenteraad ook niet zal instemmen met de benodigde wijziging van het bestemmingsplan voor dat gebied. Om twee redenen is het dus belangrijk dat er eerst over een oplossing wordt nagedacht voor de weg onderhanden wordt genomen”, stelt hij.

Maatschappij Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×