roofvogels-meeuwen
Roofvogels verjagen de meeuwen. (Foto: Rob Bijeman)

Schriftelijke vragen over roofvogels die meeuwen verjagen

De Partij voor de Dieren heeft naar aanleiding van een post op Facebook schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden. Lianne Raat van de PvdD werd er door een inwoner op geattendeerd dat er deze week meeuwen werden verjaagd bij De Walnoot aan de Brahmslaan in Leiden. Voor het verjagen van de meeuwen worden getrainde roofvogels ingezet van Bouman Roofvogels uit Rijnsburg.

De Partij voor de Dieren wil weten of het college ervan op de hoogte is dat roofvogels worden ingezet voor het verjagen van meeuwen. En hoe vaak dit voorkomt. De partij wil ook weten of er een ontheffing voor is verleend. En zo ja, door wie en aan wie. “Is eerst onderzocht of de door de mens ervaren meeuwenoverlast op een diervriendelijkere manier kan worden aangepakt?”, aldus Lianne Raat namens de partij.

De Partij voor de Dieren meent dat het inzetten van roofvogels niet de manier is om de overlast van meeuwen aan te pakken, omdat het nestelen niet wordt aangepakt, maar mogelijk zelfs versterkt, omdat weggejaagde meeuwen zich verspreiden en elders nieuwe kolonies beginnen.

Verder vindt de Partij voor de Dieren dat roofvogels niet geschikt zijn om in gevangenschap te worden gehouden en dus niet moeten worden ingezet voor het verjagen van andere dieren.
Tot slot vraagt de PvdD zich af hoeveel klachten er de afgelopen drie jaar bij de gemeente zijn ingediend met betrekking tot meeuwenoverlast en hoe het college met deze klachten omgaat.

De partij verwijst ook nog naar het besluit uit 2011, toen besloten is geen valken in te zetten tegen meeuwen.

 

Leiden Maatschappij Politiek meeuwenoverlast


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×