foto ter illustratie. (Archieffoto: )

Meeuwenoverlast neemt toe nu jonkies nest verlaten

De meeuwenoverlast in de Leidse binnenstad lijkt na een rustig voorjaar weer flink toe te nemen. Hoewel een verband met de coronacrisis voor de hand lijkt te liggen, is er volgens Naturalis Biodiversity Center bioloog Auke-Florian Hiemstra niet veel anders dan andere jaren. “Ik geloof niet dat meeuwen een andere broedplaats gaan zoeken omdat er even wat minder mensen op straat zijn door de pandemie.”

Volgens de gemeente Leiden is er geen sprake van een stijging qua overlast ten opzichte van andere jaren. “We houden de meldingen niet exact bij, maar we zien geen opvallende stijging in vergelijking met voorgaande jaren”, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Van verschillende bronnen ontving de redactie signalen dat de overlast door meeuwen in de stad de afgelopen tijd sterk is toegenomen. De dieren zouden de afgelopen weken duikvluchten maken, Leidenaren aanvallen en ’s nachts wakkerhouden met hun luide gekrijs. Die toename komt volgens Hiemstra niét doordat Nederland deze maand verder uit de intelligente lockdown ging. “Dit komt doordat de volgroeide meeuwenjongen de afgelopen weken hun nest hebben verlaten. Ze kunnen dan al vliegen, maar dat hebben ze zelf nog niet helemaal in de gaten. In die periode blijven de ouders in de buurt van hun jonkies en zijn nog erg beschermend. Wanneer je dan te dichtbij het jong in de buurt komt,  maakt één van ouders wel eens een duikvlucht, dat kan best even spannend zijn.”

Hiemstra geeft aan dat de overlast waaraan het kroost ten grondslag ligt, dan ook de komende tijd weer zal afnemen. “Ik geloof dat de piek van deze periode nu weer geweest is”, stelt hij. Het eerder beschreven beschermende gedrag, dat soms agressief over kan komen, neemt dan weer af. “Als de jonkies zelf vliegen, stellen de ouders zich minder beschermend op.” De bioloog suggereert dat het Leidenaren mogelijk meer opvalt dat de meeuwen aanwezig zijn, doordat ze de afgelopen periode veel thuis zijn geweest en minder op het terras hebben kunnen vertoeven.

Prullenbak
Waar Auke-Florian Hiemstra wel een mogelijke toename ziet, is het omver gooien en trekken van prullenbakken. “Ik kan dat niet hard stellen, omdat wij hier geen onderzoek naar hebben gedaan. Maar je kan je voorstellen dat meeuwen in de afgelopen periode met lege winkelstraten en het tijdelijk ontbreken van markten, creatiever moesten zijn om aan hun eten te komen. Het is natuurlijk vervelend dat het afval dat mensen welwillend in een prullenbak gegooid hebben op die manier tóch op straat en in het water terecht komt.”

Meeuwenoverlast is een gevoelig item voor de gemeente, laat een woordvoerder weten. Leiden heeft in de afgelopen tientallen jaren flink te kampen gehad met de aanwezigheid van de vogels. Sindsdien deed de stad het nodige om de overlast tegen te gaan; Zo werd een subsidieregeling ingesteld waarmee mensen hun dak onaantrekkelijker konden maken voor meeuwen en moesten gele vuilniszakken en ondergrondse containers  voorkomen dat de vogels de stad vervuilden. Volgens de gemeente kunnen inwoners zich inspannen om zelf iets aan de luidruchtige beesten te doen. “Het blijft de verantwoordelijkheid van de eigenaren van daken om buiten het broedseizoen maatregelen te treffen om het dak onaantrekkelijk te maken voor meeuwen om op te broeden. Daken zijn het paradijs voor meeuwen, maar met enkele simpele ingrepen is een dak al snel onaantrekkelijk om op te broeden.” Op de site van de gemeente zijn tips te vinden.

Advertentie

Leiden meeuwenoverlast


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×