Impressies van de nieuwe binnenstadcampus die de Universiteit Leiden wil laten bouwen langs de Witte Singel. (Afbeeldingen: bureau KCAP Architects&Planners).

Nieuw plan voor binnenstadcampus rond Witte Singel

Het gewijzigde Stedenbouwkundig plan voor de Humanities Campus is klaar. Vanaf 22 december ligt het ter inzage en kan iedereen een zienswijze indienen voor de nieuwe plannen die de Universiteit Leiden heeft gemaakt voor het gebied aan de Witte Singel tegenover de Universiteitsbibliotheek (UB).

Grootste wijziging ten opzichte van het eerdere plan uit 2019 is het behoud van het Doelencomplex. Dat blok met 58 huizen stond lang op de nominatie om gesloopt te worden, maar aanhoudend verzet van de zittende bewoners van de sociale huurwoningen van corporatie De Sleutels voorkwam dat uiteindelijk.

De universiteit ging overstag toen De Sleutels zich in juli 2021 achter de huurders schaarde nadat een meting uitwees dat er onvoldoende draagvlak was voor sloop en herhuisvesting. Toen stond alleen de weg van onteigening nog open, maar daar werd vanaf gezien. Onder meer omdat door de coronapandemie de wereld ook een beetje was veranderd. De Universiteit Leiden zag daardoor mogelijkheden om een beknopter plan te maken.

Wethouder Fleur Spijker (Kennis) licht de nieuwe plannen voor de campus in de binnenstad toe.

De wens voor een centraal plein bij een moderne Humanities Campus blijft in het nieuwe plan overeind. Ook wil de universiteit dat de nieuwbouwplannen aansluiten bij het Singelpark. Net als in het vorige plan komt in het hart van de campus een park dat kan worden bezocht door studenten, medewerkers en inwoners en bezoekers van de stad. Het park wordt onderdeel van de Singelparkroute. In de uitwerking blijkt verder dat er in het water van de Witte Singel een plankier aangelegd wordt, waarover wandelaars de Singelparkroute kunnen vervolgen bij de plek waar nu nog het Reuvensgebouw staat.

De nieuwbouw op de locaties van de huidige gebouwen Lipsius en Reuvens krijgt een trapsgewijze overgang naar de omliggende bebouwing. Dat geldt ook voor de overgang naar het woonblok aan de Cleveringasteeg. De vijftig woonruimtes voor studenten van elk zo’n vijftig vierkante meter groot die in de eerdere plannen waren opgenomen, zijn geschrapt. Tussen de campus en de Witte Singel komt nog een extra brug.

Leiden Politiek Science Humanities Campus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×