Jasmijn van Elteren en Sebastiaan Smits in het decor van De Stille Kracht. (Foto: Patrick Bruijstens)

Mystiek en spektakel in nieuwe musical De Stille Kracht

Het is alweer zeven jaar geleden dat Sebastiaan Smits het idee had om op basis van een boek dat hij op de middelbare school had gelezen, een musical te maken. Samen met componist Tjeerd de Haas maakte hij van ‘De Stille Kracht’ een musical die twee weken te zien is in een speciaal voor deze voorstelling gebouwd openluchttheater in Zoetermeer.

Naast een orkest van achttien man is er een cast van ruim dertig acteurs waaronder de Leidse Jasmijn van Elteren. Zij speelt Oerip in de voorstelling en vond het geen enkel probleem elke keer naar Zoetermeer te reizen voor de repetities. “Ik ben heel blij met bus 400”, lacht ze. Maar ze had het ervoor over omdat iedereen die aan de productie meewerkt dat met net zoveel passie doet als zij.

Sebastiaan Smits geeft aan dat het verhaal van Couperus meerdere lagen heeft. “Zo is het onder andere een familietragedie. Een familie valt uit elkaar. Dat staat natuurlijk symbool voor het kolonialisme van Nederland in Nederlands-Indië dat ook uit elkaar valt. Maar het is ook een mooi spookverhaal.”

Couperus was zijn tijd ver vooruit. Met het boek zei hij volgens Sebastiaan in feite al: “Wat deden we daar in godsnaam. En waarom dachten wij dat wij daar wel alles konden bepalen. Dat wij konden zeggen: onze cultuur is beter. En dat is nu natuurlijk iets waar we heel erg druk mee bezig zijn. Terugkijken naar het verleden, de slavernij en het kolonialisme.”

Controversieel was het ook destijds. Met name vanwege de vrouw van de hoofdpersoon, Leonie. Een vrijgevochten vrouw, ook seksueel, en dat was in die tijd natuurlijk een schande. Ze had verschillende minnaars en de scenes daarover werden in de tijd van Couperus bijna gezien als pornografie. Terwijl wij daar nu niet meer zo van opkijken.

De musical is te zien vanaf woensdag 28 juni tot en met 9 juli en kaarten zijn te koop via de website www.buytenpark.nl.

Sebastiaan Smits En Jasmijn Van Elteren Over Musical De Stille Kracht.

Cultuur Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×