Promovenda aan Universiteit Leiden Anouscha van Dijk te gast bij Sleutelstad

Echte emoties bij nieuw Leids onderzoek naar emotieherkenning

Hoe kun je mensen met een sociale angststoornis of autisme beter helpen? En welke rol spelen emoties daarin? Nieuw onderzoek naar emoties bij mensen met autisme en sociale angst moet zorgen voor beter begrip van emotieherkenning, het spiegelen van emoties en lichaamstaal. Promovenda aan Universiteit Leiden Anouscha van Dijk: “We hopen uiteindelijk een trainingstool te ontwikkelen”.

Er is al veel onderzoek gedaan naar emoties en emotieherkenning bij mensen met autisme en sociale angst. Mensen met autisme blijken over het algemeen meer moeite hebben met het herkennen van emoties. Ze vinden het vaak lastiger om precies te begrijpen wat de emoties van anderen zijn. Bij mensen met sociale angst zijn de onderlinge verschillen groter. Het maakt daarbij bijvoorbeeld uit hoe ernstig de angst is. Ook lijkt de een emoties juist beter op te pikken dan mensen zonder sociale angst en een ander minder goed. En voor anderen is dit weer afhankelijk van de aard van de emoties en voelen ze vooral negatieve emoties heel goed aan, maar positieve minder goed.

Artikel loopt door onder audio

Anouscha van Dijk vertelt over haar onderzoek

Bij eerder onderzoek werd vaak gebruik gemaakt van foto’s en filmpjes waarin acteurs de emoties naspelen. Mogelijk is dit van invloed geweest op de uitkomst van de onderzoeken. Van Dijk: “We weten niet zeker of als je nou die overdreven uitdrukkingen ziet, of dat nou echt een goede weergave is van de problemen mensen in het dagelijks leven kunnen hebben.”

Echte emoties
Als het gaat om het spiegelen van emoties (het onbewust imiteren van de emoties van een ander), wordt in onderzoeken veelal alleen gekeken naar de gezichtsuitdrukking van de deelnemers bij het bekijken van filmpjes. In het onderzoek van de faculteit Sociale Wetenschappen worden alle verschillende aspecten bekeken van emotieherkenning en spiegeling. Door deze bredere aanpak hopen zij met betere antwoorden te komen.

Daarbij gebruiken zij ook andere onderzoeksmiddelen. Door het gebruik van videoclips met echte situaties en echte emoties en het simuleren van sociale situaties tijdens het onderzoek, is de verwachting dat de uitkomsten een beter beeld geven van hoe deze emoties zich in het dagelijks leven voordoen.

Belang
Een belangrijk doel van het onderzoek is om therapeutische interventies te ontwikkelen die mensen met autisme en sociale angst kunnen helpen. Zij hebben in het dagelijks leven last van deze problematiek. Zoiets als het spiegelen van emoties is bijvoorbeeld van grote invloed op hoe je contacten verlopen. Van Dijk: “Als je gedrag spiegelt vindt die andere persoon jou vaak ook leuker en daardoor wordt het waarschijnlijker dat iemand opnieuw een gesprek met je aangaat.” Wie dat automatisch niet doet mist waarschijnlijk toch wel een heel groot stuk van de sociale interactie.

De onderzoeker hoopt een trainingstool te ontwikkelen, waarschijnlijk in de vorm van een app. Hiermee kunnen mensen zelfstandig hun emotionele vaardigheden ontwikkelen en verbeteren, wat hun sociale interacties en communicatie positief kan beïnvloeden.

Deelnemers
Voor het onderzoek zijn nog deelnemers nodig. Gedurende twee dagdelen – van 2 en 3 uur – worden deelnemers geïnterviewd en doen zij verschillende testjes, spellen en experimenten, waarvan sommige samen met andere deelnemers. Deelnemers ontvangen een vergoeding van 25 euro en de reiskosten worden betaald.

Zowel mensen met, als mensen zonder sociale angst of autisme zijn welkom om mee te doen aan het onderzoek. Van Dijk: “We zoeken nog ongeveer 140 deelnemers tussen de 18 en 70 jaar oud. Dus bijna iedereen kan meedoen.”

Aanmelden kan via mailadres: emotie.onderzoek@fsw.leidenuniv.nl.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.mariskakret.com.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×