Gemeente helpt Bakkerij met zoeken naar behoud laagdrempelige toegang

Na de steekpartij waarbij half juli twee medewerkers van De Bakkerij gewond raakten en een derde om het leven kwam, bleef het diaconaal centrum enkele dagen dicht. Inmiddels zijn de deuren weer open maar het ernstige incident roept wel de vraag op hoe laagdrempelig een maatschappelijke voorziening als De Bakkerij kan blijven.

“Dat is een goed vraag”, constateert ook burgemeester Lenferink. “De gemeente denkt daarover mee. We hebben bijvoorbeeld agressietrainingen aangeboden. Dat is geen gemeentelijke taak, maar we willen graag kijken op welke manier we kunnen helpen bij de veiligheid van de medewerkers en hun veiligheidsgevoelens.” Met name dat laatste speelt ook wel bij de gemeente zelf. Medewerkers vragen zich sinds het steekincident af hoe veilig ze zelf nog zijn bij de publieksloketten. “Ook daar worden mensen soms ontzettend boos als de gemeente een besluit heeft genomen dat hen niet welgevallig is”, kreeg de burgemeester in de nasleep van de steekpartij te horen. “Maar als je er een vesting van maakt, creëer je soms ook agressie.”

Over de klopjacht op de dader, waarbij arrestatiesteams in de straten van het centrum verschenen, zegt Lenferink dat de politie er alles aan heeft gedaan om de dader zo snel mogelijk op te pakken. “En natuurlijk was het ook om de mensen te beschermen zolang de verdachte van de steekpartij nog vrij rondliep.” Dat de man die diezelfde middag achteraf niet de dader bleek te zijn, doet daar volgens Lenferink niets aan af. “Er waren goede redenen om die persoon aan te houden. Het leek te kloppen. Pas in de loop van het weekend werd steeds duidelijker dat ze iemand anders moesten hebben.”

Dat een mogelijk gevaarlijke dader het hele weekend nog op vrije voeten bleef, terwijl de stad dacht dat hij was gepakt, vindt Lenferink wel jammer. “Maar”, zo zegt hij. “Het belangrijkste  is dat hij gepakt is. De politie heeft echt niet zitten lanterfanten, maar hartstikke hard gewerkt.” De burgemeester is verder vooral positief over het onderzoek. “In het verleden hebben Openbaar Ministerie en politie weleens last gehad van tunnelvisie. Daarvan was hier geen sprake. Het onderzoek ging onverminderd door.”

Uiteindelijk werd de maandag na de steekpartij een nieuwe verdachte opgepakt. Van deze man was een foto, waardoor agenten hem op straat herkenden. De verdachte die op de vrijdag  van de steekpartij werd opgepakt is daarna vrijgelaten. Hij is ook geen verdachte meer. “Laten we hopen dat de zaak rondkomt,” zegt Lenferink terugblikkend op de zaak. En over de vragen die nu bij het publiek leven spreekt hij de verwachting uit dat die alsnog beantwoord zullen worden. “Er zal achteraf wel een verklaring komen, als onderzoek helemaal klaar is.”

 

 

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Steekpartij De Bakkerij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×