BuZz Leiden brengt informatie naar de mensen in de wijken, zoals eerder dit jaar op het geldfestival in de speeltuin Westerkwartier. (Foto: Emile van Aelst)

Armoedebestrijding volgens BuZz Leiden: ‘Vaardigheden, vaardigheden, vaardigheden’

Inflatie, schulden, geen perspectief zien. Voor steeds meer mensen sluit het net van armoede rond hen. De gemeente Leiden presenteert een nieuw beleidsplan voor de komende jaren. Kirsten Zitman van BuZz Leiden heeft nog wel een paar aanvullingen voor de wethouder.

Zitman staat met haar organisatie met haar voeten in de modder van de samenleving. In hun werk komen de BuZz-ers, zoals de ontwikkelmakelaars en de vrijwilligers van BuZz ook wel genoemd worden, veel armoede tegen. “Mensen die naar onze kledingbank komen voor gratis kleding”, zegt Zitman, “of die op woensdag een kop soep komen eten in de Buurtontmoetingsplek en dan ook nog graag wat soep mee naar huis nemen.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Kirsten Zitman, directeur BuZz Leiden, over het nieuwe armoedebeleid.

Voor een aantal mensen zou gewoon wat meer budget zeker een uitkomst zijn, beaamt Zitman. Maar daar gaat een lokale welzijnsorganisatie niet over, dus biedt ze mensen vooral gelegenheid om meer vaardigheden aan te leren. “Vaardigheden, vaardigheden, vaardigheden”, zegt Zitman vol overtuiging. “Kennis opdoen, leren je eigen geldzaken goed te beheren, een netwerk opbouwen en stapje voor stapje meer en meer doen. Wij hebben mensen die bij ons als vrijwilliger beginnen en uiteindelijk een betaalde baan krijgen.”

Het nieuwe beleidsplan van de gemeente is voor Zitman een goed uitgangspunt. Maar het inrichten een centraal loket ziet ze juist niet zitten. Integendeel, de gemeente en organisaties die hulp kunnen bieden moeten meer de wijken in. “De gemeente moet naar mensen toe komen. Wij halen ook altijd expertise naar de wijken toe. Heel laagdrempelig. Zodat mensen niet naar het centrum hoeven te gaan.”

Brains
Ook biedt Zitman graag de eigen deskundigheid van de wijkbewoners aan. “Wij noemen dat onze BuZz-brains. Mensen die zelf last hebben van armoede en bepaalde regelingen nodig hebben, hebben de kennis wat wel en niet werkt.”

De kritiek op het armoedebeleid is al jaren dat er wel regelingen zijn, maar dat mensen ze niet kennen en het aanvragen lastig is. Voorbeeld daarvan is de koelkastregeling waarbij mensen met een minimum-inkomen, een voucher konden krijgen voor een energiezuinige koelkast. Zitman: “Mensen kregen dan 300 euro, maar in de praktijk bleek die eco-koelkast dan 600 euro te kosten en dan gingen mensen weer 300 euro lenen bij een vriend of vriendin. En dan kwamen ze vervolgens nog meer in de problemen.”

Wij

Vandaar dat Zitman vooral de politiek oproept: “Doe het met ons samen. Wij voelen ons aangesproken. Wij zijn Leiden. Onze ontwikkelmakelaars, onze partners, onze vrijwilligers en onze deelnemers in de wijken.”

Het nieuwe armoedebeleid van de gemeente Leiden ligt nog tot en met donderdag 31 augustus ter inzage.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×