Het LUMC in Leiden
(Foto: Sleutelstad)

Frauderende onderzoeker spoorloos, LUMC onderzoekt andere stappen

Het Leids Universitair Medisch Centrum heeft documenten en harde schijven van een vermoedelijk sjoemelend bedrijf nog altijd niet terug. Een inmiddels opgelegde dwangsom van 500.000 euro heeft niet geleid tot contact tussen het LUMC en de verdwenen onderzoeker Alan Chan.

Dat bevestigt het ziekenhuis. Het Haagse bedrijf Percuros, waar Chan de baas is, wordt verdacht van fraude met Europese subsidies. Het LUMC wordt hier door Europa ook op aangekeken, omdat daar fouten zijn ontdekt. Toen de fraude aan het licht kwam, ontdekte het LUMC dat er documenten en harde schijven van het LUMC nog in bezit zijn van Alan Chan. Maar omdat er geen contact meer te krijgen is, stapte het ziekenhuis naar de rechter.

De rechter oordeelde dat alle spullen moesten worden teruggegeven en als stok achter de deur volgde ook een dwangsom. Maximaal 250.000 voor het bedrijf Percuros en datzelfde bedrag voor Chan. Tegen dat vonnis is geen beroep aangetekend en de termijnen zijn inmiddels verstreken. De dwangsom is inmiddels opgelopen tot het maximale bedrag. Tweemaal 250.000 euro is 500.000 euro dus.

Spoorloos verdwenen
Onderzoeker Alan Chan lijkt inmiddels van de aardbodem verdwenen. Het Haagse bureau Percuros hield op 20 juni dit jaar officieel op te bestaan. Dat gebeurde via een zogenoemde ’turbo-liquidatie’. Opmerkelijk is dat Chan in Italië nog wel een bedrijf heeft dat ook Percuros B.V. heet en ook exact hetzelfde doet. Het werd 6 oktober 2022 opgericht, blijkt uit stukken van de Italiaanse Kamer van Koophandel. Toen liep het onderzoek van de Europese Commissie naar het Nederlandse bedrijf al.

Op die Italiaanse akte staat ook het woonadres van Chan. Dat is volgens de stukken een appartement in het Italiaanse stadje Nemi. Uit kadastergegevens blijkt inderdaad dat Chan eigenaar is van twee verdiepingen in een historisch gebouw op dit adres.

Via een online boekingssite wordt hier overigens ook een appartement ‘met fraai uitzicht op het meer van Nemi’ te huur aangeboden als vakantiehuis.

Meer vastgoed in Nemi
Alan Chan heeft overigens meer geïnvesteerd in vastgoed in dit Italiaanse stadje. Tussen 2017 en 2019 kocht hij in totaal zestien huizen en appartementen. Ten tijde van de koop was hij met zijn bedrijf Percuros coördinator van het project CHARMED, dat grotendeels in Nemi werd ontplooid.

Daarbij werd onderzocht wat de impact is van een comfortabele en groene omgeving op de gezondheid van ouderen. Het Italiaanse stadje Nemi werd uitgekozen als plek waar allerlei gezonde en aangename dingen gingen gebeuren. Het project ging in 2017 van start en kreeg een kleine 2,5 miljoen euro steun van de EU, maar ligt nu onder een vergrootglas omdat er gesjoemeld lijkt te zijn met declaraties.

LUMC beraadt zich op stappen
Terug naar Leiden. Daar beraadt het LUMC zich inmiddels op stappen om de documenten en harde schijven alsnog terug te krijgen. Bovendien dient dus ook een dwangsom van vijf ton te worden geïnd. Aan welke maatregelen wordt gedacht, wil een woordvoerder van het ziekenhuis niet zeggen.

Ook wil het ziekenhuis niets kwijt over financiële gevolgen van het ontdekte gesjoemel. Maar die rekening kan al snel oplopen tot enkele miljoenen euro’s. Het LUMC moest sowieso al gedwongen stoppen met de deelname aan zeven internationale onderzoeken. Het ziekenhuis heeft inmiddels aangekondigd de schade te verhalen op Chan.

Leiden Maatschappij Percuros


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×