Esther Ouwehand kijkt toe hoe Martine van Schaik van de Leidse Partij voor de Dieren haar stem uitbrengt bij de verkiezingen in 2022. (Archieffoto: Rob van Dullemen)

Statenfractie Zuid-Holland kiest geen partij in conflict binnen PvdD

“Vooralsnog betreuren we wat er gebeurd is. We hopen dat de kwestie binnen de partij wordt opgelost en dat het democratisch proces tijdens het congres uitsluitsel zal geven.” Dat is de enige reactie die fractievoorzitter Carla van Viegen van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland wil geven naar aanleiding van de enorme onrust die is ontstaan binnen de partij.

Die ontstond nadat het landelijke bestuur partijleider Esther Ouwehand afgelopen weekend aan de kant schoof als lijsttrekker bij de komende verkiezingen. In een verklaring schreef partijvoorzitter Ruud van der Velden dat er integriteitsmeldingen binnengekomen zouden zijn over Ouwehand. Waarover die gaan, is niet bekendgemaakt.

De afgelopen dagen hebben veel lokale afdelingen zich achter Ouwehand geschaard. Ook de afdeling van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland steunt Ouwehand. De Statenfractie houdt zich vooralsnog op de vlakte. Ook na het fractieoverleg dat maandagavond plaatsvond. Op de vraag of dat iets heeft opgeleverd zegt de fractievoorzitter tegen Sleutelstad: “Jazeker, maar dat deel ik niet met de media en ik blijf bij mijn eerdere verklaring. We blijven ons inzetten voor onze idealen en dat is wat ons verbindt. En hopen dat het intern wordt opgelost.”

Dat de Zuid-Hollandse Statenfractie geen partij kiest, in tegenstelling tot een aantal andere provinciale fracties, is niet zo verwonderlijk. Statenlid Hanke Hoogerwerf is een van de landelijke bestuursleden die Ouwehand weg wil hebben. Eerder zei Van Viegen wel dat Hoogerwerf niet bij het fractieoverleg aanwezig zou zijn.

De fractie wacht nu af wat de leden beslissen tijdens het partijcongres dat op 24 september wordt gehouden in Ede. Daar wordt niet alleen een voorstel van het bestuur in stemming gebracht om een andere lijsttrekker te kiezen – wie de nieuwe kandidaat van het bestuur is wordt donderdag bekend – maar ook een amendement van honderden lokale PvdD-politici om Ouwehand als lijsttrekker te handhaven. Ook gaat er binnen de partij een brief rond waarin tientallen lokale fracties het bestuur oproepen om af te treden.

Leiden Politiek Regio Esther Ouwehand


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×