Lenferink in 2021 voor een kunstwerk over 3 oktober. Of hij dat dit jaar zelf kan vieren is onduidelijk. (Foto: Chris de Waard)

Waarschijnlijk toch geen Leidens Ontzet voor Lenferink

Maandag start Henri Lenferink als waarnemend commissaris voor de Koning in Gelderland. De oud-burgmeester van Leiden keert daarmee terug op het oude nest. Het provinciebestuur zetelt in Arnhem, de stad die hij ruim twintig jaar geleden inruilde voor Leiden.

Lenferink vervangt John Berends die het ambt tijdelijk heeft neergelegd, hangende het onderzoek naar aantijgingen over grensoverschrijdend gedrag. Lenferink noemt die beslissing ‘heel verstandig’. “Je kunt niet goed functioneren als zo’n onderzoek loopt.”

De Leidse oud-burgemeester wist donderdagmiddag tussen alle afspraken door even tijd vrij te maken om bij Sleutelstad in de uitzending te komen voor een eerste reactie op zijn nieuwe tijdelijke functie. “Ik had eigenlijk gedacht dat ik wat langer van mijn pensioen zou kunnen genieten en dan eens af en toe een invalbeurt te doen, maar deze kwam iets eerder en is iets groter”, zegt de oud-Arnhemmer die het eervol noemt dat minister Hugo de Jonge van Binnenlandse zaken hem hiervoor vroeg. “Het is natuurlijk een belangrijk ambt. Het is heel leuk  om mee te maken in mijn carrière.”

Henri Lenferink reageert vanuit Arnhem op zijn tijdelijke aanstelling als waarnemend commissaris van de Koning in Gelderland.

Leidens Ontzet
Of hij op zijn tweede werkdag in de Sleutelstad 3 oktober kan komen vieren is zeer de vraag. “Vanavond heb ik nog een overleg met mijn secretaresse bij de provincie en dan moeten we maar eens kijken wat ik nog in Leiden kan doen en wat niet. Voor nu is het dus een ingewikkelde vraag”, zegt Lenferink lachend. “Ik ben nu aan het uitzoeken wat ik volgende week allemaal moet doen.”

Pensioen
Lenferink kwam woensdagavond terug van vakantie. Toen wist hij al dat zijn pensioen alweer uitgesteld zou worden, want op zijn vakantieadres kreeg hij een telefoontje van Hugo de Jonge met het verzoek om tot begin volgend jaar het ambt van commissaris van de Koning in Gelderland waar te nemen. Dat nieuws werd al snel bekend en leidde tot een stroom aan berichtjes en telefoontjes. “Dat is natuurlijk heel leuk, dat kan ik niet ontkennen.”

Verhuizen
Lenferink kent de provincie Gelderland goed. Hij groeide op in het Overijsselse Delden, maar ging in het Gelderse Nijmegen studeren. Later werd hij politiek actief in Arnhem. “Ik heb dus in Gelderland gewoond, gewerkt en gestudeerd en schreef ook een boek over het Gelders orkest. En m’n zus woont in de Achterhoek.” Omdat het gaat om een tijdelijke waarneming van het ambt, hoeft Lenferink niet naar Gelderland te verhuizen. Vooralsnog richt hij zich op de periode tot januari , februari 2024. “Dan moet het onderzoek naar de aantijgingen tegen de teruggetreden commissaris John Berends zijn afgerond. Er zal dan nog wel een debat volgen en afhankelijk van de uitkomst kan het eventueel langer duren.”

Rust
Hoewel Lenferink dus zelf nog niet met pensioen kan, is het terugbrengen van de rust op het provinciehuis in Arnhem wel een belangrijke zaak. “Ik weet niet zozeer of ik een opdracht heb meegekregen. Mij is verzocht om het ambt van commissaris van de Koning waar te nemen, maar de rust terugbrengen is natuurlijk wel heel belangrijk. Dat vinden ook de Statenleden en de gedeputeerden.”

Of deze onverwachte terugkeer naar Arnhem ook het vertrek van Lenferink uit leiden inluidt? “Nou, dat staat er volgens mij helemaal los van.” Eerder gaf hij aan die keuze nog niet gemaakt te hebben. “Ik wil niet mijn opvolger voor de voeten lopen, aan de andere kant wonen mijn kinderen in Leiden.” Die keuze volgt dus later nog een keer.

Leiden Maatschappij Politiek Commissaris van de Koning Lenferink


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×