Faculteit Sociale Wetenschappen. (Foto: Roeland van Wely)

Jongvolwassenen met nare ervaring gezocht voor Leids onderzoek traumaverwerking

Een derde van de jongeren in Nederland maakt tijdens hun jeugd nare ervaringen mee, zoals pesten op school, kindermishandeling of ouders die uit elkaar gaan. De een heeft daar later meer last van dan de ander. Het Leidse project THRIVE gaat uitzoeken waarom dat zo is. Om dat goed te kunnen doen, zoekt het onderzoeksproject deelnemers tussen de 18 en 24 jaar, die een goede afspiegeling vormen van de maatschappij.

“Ingrijpende jeugdervaringen zijn een van de sterkste voorspellers voor het ontwikkelen van mentale problemen in het latere leven, maar niet voor iedereen”, legt Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht bij de Universiteit Leiden uit. “Wij willen beter begrijpen waarom sommige jongeren die nare dingen meemaken wel mentale problemen ontwikkelen en andere niet. Dat gaan we bestuderen door te kijken naar stressreacties.”

Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht, legt uit waarom ze deelnemers tussen de 18 en 24 jaar zoekt met nare ervaringen

“We weten dat stress een belangrijke rol speelt in het ontwikkelen van mentale problemen. Jongeren worden uitgenodigd om naar het laboratorium te komen en dan gaan ze in de hersenscanner. We maken ze vervolgens een beetje gestrest en kijken dan naar de activiteiten in de hersenen. Zo willen we zien wat een goede stressreactie is: Heb je dan minder activatie in het brein of herstel je beter? En welke van de twee is belangrijk voor de mentale gezondheid?”

Het onderzoek is volgens Van Harmelen niet eng. “De meeste mensen die meedoen, vinden het leuk en interessant, maar wel stressvol. We zoeken jongeren tussen de 18 en 24 jaar die nare dingen hebben meegemaakt voor hun achttiende levensjaar. Denk aan kindermishandeling of pesten. Maar als je zelf denkt, dat was een nare ervaring, dan kan je ook al meedoen. We willen niet dat alleen studenten zich aanmelden, want we willen een goede afspiegeling van onze maatschappij.”

Opgeven kan via de website www.circlenl.com/thrive-study.html. De deelnemers aan het onderzoek krijgen daarvoor een vergoeding.

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×