De Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk. (Foto: Chris de Waard)

Provincie claimt oplossing voor verontreinigd water Tjalmaweg

Volgens de provincie Zuid-Holland is er een oplossing gevonden voor het verontreinigde drainagewater uit de verdiepte ligging van de Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk.

Begin oktober werden bij metingen schadelijke stoffen in het water onder de weg gevonden. Het water dat via de weg en de bermen wegloopt wordt opgevangen in een speciale berging. Om te voorkomen dat het verontreinigde water in het milieu terecht komt, werd het sinds de ontdekking van de zware metalen in het water opgevangen in de kelder onder de weg. Omdat het de afgelopen weken veel heeft geregend, wordt overtollig water sinds eind oktober met tankwagens afgevoerd naar een verwerkingsbedrijf. Zo wordt voorkomen dat het weglekt naar het grondwater.

Tankwagens
Beide maatregelen bieden geen oplossing voor de langere termijn. De opslagcapaciteit van de verdiepte ligging zit na een lange regenperiode aan zijn maximum, nog meer water opslaan zou betekenen dat er een grote kans is op schade aan de weg en van de verdiepte ligging. Met de tankwagens kunnen we onvoldoende water afvoeren tijdens natte periodes. “Tijdens een zware bui valt er vier keer de hoeveelheid die we in een dag kunnen afvoeren”, laat een woordvoerder van de provincie weten.

Riool
De provincie Zuid Hollland laat nu weten dat samen met de gemeente Katwijk en het Hoogheemraadschap een structurele oplossing is gevonden om het drainagewater uit de verdiepte ligging bij de Tjalmaweg af te voeren. Het drainagewater uit de pompkelder wordt via een extra rioolbuis afgevoerd naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie van het Hoogheemraadschap. Dit water kan na aanpassing van de pH waarde op basis van de gemeten hoeveelheden probleemloos door de afvalwaterzuivering verwerkt worden.

Vanaf de pompkelder wordt daarvoor een nieuw stuk riool aangelegd dat aansluit op de Marinus Poststraat in Valkenburg. Voordat het drainagewater het riool ingaat, wordt de pH waarde verlaagd naar een waarde onder de tien. Vervolgens loopt het water, vermengd met het andere rioolwater uit Katwijk , naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie. Hier wordt al het rioolwater gezuiverd om uiteindelijk weer in de waterketen terug te stromen. Het Hoogheemraadschap monitort of de waterkwaliteit aan de normen voldoet.

Beaumix
De gemeente Katwijk onderzoekt gedurende tien jaar of als gevolg van het gebruik van Beaumix bodemvreemde stoffen in het grond- en oppervlaktewater terechtkomen. Uit dit onderzoek bleek eerder dat van een aantal stoffen verhoogde waardes waren gemeten in het drainagewater. De verwachting is dat de waardes in de loop van de tijd steeds lager worden. Dit wordt het uitlogingsproces genoemd. De provincie trekt daarbij de vergelijking met een theezakje in een kop heet water: Hoe vaker je het zakje gebruikt, hoe slapper de thee wordt.

Hoewel de provincie ondanks de verontreinigingen stelt dat Beaumix zeer geschikt is als fundering voor wegen, heeft de gemeente Leiden inmiddels belsoten dat het niet mag worden toegepast bij de aanleg van de Leidse Ring Noord. Aannemer Boskalis die de Tjalmaweg heeft aangelegd, was van plan om het ook te gebruiken als ondergrond bij de Plesmanlaan. Omwonenden maakte zich daar veel zorgen over en vroegen de gemeente om te voorkomen dat Beaumix wordt toegepast. Dat gebeurt nu dus ook niet. Leiden heeft dat met de aannemer afgepsroken.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio Beaumix


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×