De Leidse bevolking groeit behoorlijk en dat zorgt volgens de gemeente voor het op peil houden van het voorzieningenniveau. (Foto: CML)

Leidse bevolking gaat behoorlijk groeien

Tussen maart en oktober van dit jaar groeide het aantal inwoners van Leiden van ruim 127.000 tot ruim 130.000 en die bevolkingsgroei zet de komende jaren behoorlijk door. Naar verwachting zullen er in 2040 meer dan 146.000 inwoners zijn. Dit blijkt uit gegevens van de gemeente. De groei heeft gevolgen voor huisvesting, winkels, onderwijs en ook het riool.

“Het is moeilijk om een bevolkingsprognose voor de komende jaren te maken. Het is onduidelijk wat bijvoorbeeld de komst van vluchtelingen betekent”, zo zegt de gemeente. “Toch is, rekening houdend met de woningbouwplanning per 1 januari 2023, een prognose gemaakt van het aantal inwoners tot en met 2040. Het totale aantal inwoners van Leiden zal volgens deze prognose in 2040 ruim 146.400 bedragen.”

De gemeente Leiden wil tot 2030 in totaal 11.500 woonadressen toevoegen: 8.800 woningen en 2.700 studenteneenheden. Deze  zijn voor een deel nodig voor mensen die al in Leiden wonen en die zo kunnen doorstromen. “In die zin moet een deel van de nieuwe woningen helpen de wachtlijsten te verkorten. Maar Leidenaars die doorstromen naar nieuwbouw laten hun oude woning achter voor een ander huishouden, waardoor er uiteindelijk mensen van buiten de stad in Leiden zullen komen wonen. Nieuwbouw zorgt er zo direct of indirect voor dat de bevolking toeneemt”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Winkelruimte
“Leiden houdt er rekening mee dat de extra bewoners gebruik maken van Leidse voorzieningen. Dat is zelfs zeer gewenst en nodig om het bestaande voorzieningenniveau op peil te kunnen houden”, zo stelt de gemeente. “De groeiende populatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat de behoefte aan winkelruimte in de binnenstad minder snel afneemt.”

De vraag naar mobiliteit groeit, vandaar dat Leiden samen met de provincie en het Rijk flink investeert in de vernieuwing van station Leiden Centraal en in de toevoeging van fietsenstallingen. De gemeente: “Dat gebeurt volgens de voorspellingen van het regionale verkeersmodel, waarin alle bouwprojecten zijn opgenomen. Aan het wegen- en fietsnetwerk wordt gewerkt. Onder meer door de aanleg van de Rijnlandroute, de Leidse Ring Noord en vele kleinere fietsprojecten. In de binnenstad maken we ruimte voor extra voetgangers en fietsers op basis van de Agenda Autoluwe Binnenstad.”

Riolen
De groeicijfers vormen ook de basis voor de prognose van de scholierenpopulatie en die beïnvloedt weer de planning van de onderwijshuisvesting. De groeicijfers zijn ook input voor het zogenoemde Integraal Waterketenplan, op basis waarvan de capaciteit van riolen wordt uitgebreid, zo laat de gemeente weten.

 

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×