Het karakteristieke ANWB-gebouw. (Foto: ANP)

Omwonenden woest over plan voor honderden woningen op ANWB-locatie

Omwonenden van Landgoed Clingendael zijn allesbehalve blij met de komst van 425 nieuwe huizen in de gemeente Wassenaar. Het grootste deel daarvan komt in twee woontorens aan de rand van het landgoed, de overige huizen komen in het rotondegebouw van de ANWB. De inspraak is volgens de omwonenden flink tekortgeschoten. “We kregen drie bouwontwerpen te zien die allemaal bijna identiek waren aan elkaar. Ze zijn gewoon gek.”

“Begrijp me niet verkeerd, ik wil graag dat er woningen komen. Nieuwe woningen zijn ook hartstikke nodig met het woningtekort. Maar niet op deze manier”, zegt Eric Kahle, mede-initiatiefnemer van het bewonerscomité Herontwikkeling ANWB-Clingendael (HAC). Hij is woest over de bouwplannen van de gemeente Wassenaar. Op het terrein van het huidige ANWB-hoofdkantoor, oftewel het rotondegebouw aan de Wassenaarseweg, wil de gemeente de bouw van twee woontorens van ongeveer vijftig meter hoog toestaan. In totaal worden er 425 woningen aan de rand van Landgoed Clingendael opgeleverd.

Kurhaus
Volgens Kahle zijn omwonenden boos, omdat de gemeente Wassenaar hen geen enkele handreiking heeft gedaan in het proces. “We hebben een klein beetje inspraak gehad. We kregen drie bouwontwerpen te zien die allemaal bijna identiek waren aan elkaar. Daar moesten we dan uit kiezen. Je krijgt zo het gevoel dat je als burger niet serieus wordt genomen”, zegt Kahle tegen Omroep West.

Het voelde voor Kahle en andere omwonenden als kiezen uit drie kwaden. “Het is ronduit een slecht plan. Torenhoge flatgebouwen passen totaal niet in deze omgeving. Laten we toch alsjeblieft leren van hoe lelijk er tientallen jaren geleden in Scheveningen is gebouwd. Het prachtige Kurhaus is aan het zicht onttrokken, overal hoge flats. Deze hoogbouw verpest het aanzien van het Benoordenhout en het park Clingendael.”

Alternatieven
Het ergste is volgens Kahle dat er goede alternatieven zijn. “We hebben als HAC samen met een aantal architecten schetsplannen gemaakt die tot hetzelfde aantal woningen leiden, maar waarbij de bouwhoogte in harmonie is met de bestaande bebouwing en omgeving.” Maar daar wilde de gemeente volgens Kahle niks van weten. “Des te triester dat ze niet met ons aan tafel willen zitten. Ze zijn zo vreselijk arrogant.”

Verlaagd
Volgens de gemeente Wassenaar is er een ‘uitgebreid participatietraject’ doorlopen. “Vanuit een deel van de bewoners van de wijk Benoordenhout in Den Haag is kritisch gereageerd op de plannen, met name door de ad-hoc bewonersorganisatie HAC”, laat de gemeente weten. “Tegelijkertijd blijkt er vanuit de wijk veel belangstelling te zijn voor de te realiseren appartementen.”

Wassenaar wijst erop dat de 425 appartementen hard nodig zijn in de huidige woningmarkt. “Het participatietraject heeft geleid tot verschillende aanpassingen in het plan. Zo is de bouwmassa verkleind, waarmee het aantal woningen is teruggebracht van ongeveer 530 naar maximaal 425 woningen.”

Bewonersavond
Het bestemmingsplan wordt op 15 januari 2024 besproken in de raadscommissie. Ruim twee weken later wordt het plan behandeld en kan de gemeenteraad het vaststellen. Enkele dagen voor de behandeling van het bouwplan, op 24 januari, houdt HAC een bewonersavond. “En we hopen natuurlijk dat de gemeente Wassenaar dan op komt dagen om met ons te praten over de toekomst van onze wijk. Want dit is een probleem waar bewoners, nieuwe bewoners en de gemeente Den Haag over 25 of zelfs 50 jaar nog tegenaan moet kijken.”

Maatschappij Politiek Regio Wassenaar Residentie Parkzicht


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×