Verkamerd pand Hooigracht
Leiden komt met een set maatregelen om de woningmarkt te reguleren. (Foto: Reanne van Kleef).

Leiden komt met nieuwe maatregelen voor regulering woningmarkt

De gemeente Leiden komt met nieuwe regels voor de woningmarkt in de stad. Zo komt er wat het college betreft een opkoopverbod voor woningen tot 355.000 euro en een verhuurvergunning in wijken in het centrum en rond het station. Ook komt er een verkameringsverbod in de buurten Transvaal, Noorderkwartier en de Kooi.

Nadat eerdere verkameringsregels door de Raad van State van tafel waren geveegd, was er in Leiden een tijdelijke verkamerstop. In die periode zijn in de drie genoemde buurten illegaal toch zo’n vijftig huizen verkamerd. “Dat gaan we ongedaan maken”, zegt wethouder Terpstra. Het betekent dat in de betreffende woningen geen losse kamers meer verhuurd mogen worden. Hierdoor verliezen naar schatting enkele honderden studenten hun kamer.

Wethouder Julius Terpstra over de nieuwe regels die Leiden in gaat voeren voor een ‘gezonde woningmarkt’.

Belonen
Op het voornemen om de illegale panden weer te ‘ontkameren’ kwam de afgelopen tijd flinke kritiek van studentenpartij SVL. “De wethouder wil met een schone lei beginnen. Alle woningen die tijdens de verkamerstop zijn omgebouwd, worden nu alsnog gelegaliseerd, op de woningen in drie wijken na. Dan zeggen wij: legaliseer die woningen ook, en ga daarna handhaven.”

“We moeten slecht gedrag niet belonen”, zegt de wethouder. “Daarom pakken we deze malafide verhuurders aan. Daar wonen natuurlijk studenten dus we zetten ze niet zomaar op straat. Ten eerste geven we ze een jaar de tijd om een nieuwe woning te vinden. Ook kunnen ze hulp krijgen van het Leidse huurteam.”

Vergunning
Het aanpakken van slecht gedrag van verhuurders is ook de kern van één van de andere voorstellen van het college. Als het aan Terpstra ligt komt er een verhuurdersvergunning in het centrum en rondom het station. “Als je je gedraagt als goed verhuurder heb je niets te vrezen van deze regels”, zegt Terpstra. “Maar als je niet aan onderhoud doet, huurders intimideert,  discrimineert of te hoge huren rekent dan verlenen we geen vergunning of trekken we hem in. Ook kunnen we dan boetes opleggen.”

Met de nieuwe regels wil het college excessen op de woningmarkt een halt toe te roepen. Onderdeel hiervan is ook een opkoopbescherming voor woningen tot en met 355.000 euro. “We zien dat het nogal eens gebeurt dat investeerders woningen opkopen en vervolgens duur verhuren. Starters hebben zo geen kans, en we willen dat ze die kans wel hebben”, zegt Terpstra.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×