De Groote Vink heeft na de herinrichting onder andere een rotonde. (Afbeeldingen: Gemeente Leiden)

Leiden en Voorschoten tekenen voor herinrichting Groote Vink

De gemeenten Leiden en Voorschoten hebben afspraken gemaakt over de herinrichting van de Groote Vink. Daardoor moet de verkeersveiligheid op de fietsroute tussen Voorschoten en Leiden flink verbeteren.

De gemeenteraden van de twee betrokken gemeenten moeten nog wel instemmen met het ontwerp en het beschikbaar stellen van de benodigde miljoenen. Die kosten worden niet alleen gedragen door Leiden en Voorschoten, maar ook de provincie Zuid-Holland draagt bij aan het plan dat 4,7 miljoen kost.

De Groote Vink wordt opnieuw ingericht. De Leidse weg wordt afgesloten voor doorgaand autoverkeer en fietsers krijgen er ruim baan.

Griffioen
De Groote Vink ligt op de grens van Leiden en Voorschoten en de oversteekplaats voor fietsers is al jaren een bekende black spot waar nogal eens fietsers worden aangereden. Ook nadert de Voorschotense nieuwbouwwijk Het Fortuyn de voltooiing en wordt de nieuwe doorgaande weg door die wijk aangesloten op het verkeersplein bij de Groote Vink. Die nieuwe weg wordt vernoemd naar de familie Griffioen van het gelijknamige tuincentrum dat op die plek zat. De Leidseweg wordt afgewaardeerd. Doorgaand autoverkeer is daar straks niet meer welkom, fietsers des te meer.

Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met wethouder Ashley North van Leiden over de herinrichting bij de Groote Vink.

Ontwerp
“Fietsers vanuit Voorschoten rijden in de toekomst via een nieuw fietspad naar Leiden en kunnen dan zonder over te steken doorfietsen over het kruispunt Groote Vink”, vertelt de Leidse verkeerswethouder Ashley North. Het nieuwe ontwerp maakt de fietsroute volgens hem niet alleen verkeersveiliger, maar het wordt ook groener op het verkeersknooppunt. “Er verdwijnt 1.300 m2 asfalt. Dat maakt plaats voor divers groen. Dat maakt het straatbeeld rustiger en de fiets is door deze nieuwe fietsroute een aantrekkelijker alternatief voor de auto.”

Zijn Voorschotense collega Hubert Schokker noemt de nieuwe verkeersontsluiting ook voor noord-Voorschoten van grote meerwaarde. “Over zo’n gewijzigde doorgaande route wordt al vanaf 2009 gesproken. De aanpassingen op Voorschotens grondgebied zijn al bijna klaar en met de realisatie van de aansluiting op Leids grondgebied is de nieuwe ontsluitingsweg een feit.”

Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met wethouder Hubert Schokker van Voorschoten over de herinrichting bij de Groote Vink.

Verbeterpunten
De afgelopen maanden hebben omwonenden en gebruikers van de weg uit  zowel Leiden als Voorschoten meegedacht over de fietsroute en aansluiting bij de Groote Vink. Tijdens enkele bijeenkomsten werd het ontwerp toegelicht en besproken en konden wensen en voorkeuren doorgegeven worden. Ook via participatieplatform doe mee werden verschillende varianten voor de route van en naar Voorschoten voorgelegd. Dat heeft volgens de twee gemeentes geleid tot een aantal verbeterpunten op het gebied van bereikbaarheid en verkeersveiligheid voor  fietsers en tot variatie in het aan te leggen groen.

Leiden Maatschappij Voorschoten Herinrichting Groote Vink


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×