geld inzamelen voor de hartstichting, acht lopers op de foto in blauwe sportkleding
Team Aad zamelde tijdens de Leiden Marathon geld in voor de Hartstichting. (Foto: Kariene van den Eshof)

Zoeterwoude in 2023: Team Aad rent voor Hartstichting, Boer Burger Band en wethouder Paardekooper stapt op

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2023. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? Vandaag blikken we terug op het jaar van Zoeterwoude.

Het meest gelezen werd het nieuws over fietsenmaker Aad Grimbergen die plotseling overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Verenigd onder de naam ‘Team Aad’ brachten vrienden en familie een eerbetoon aan Grimbergen. Ook de berichten over de laatste groentewinkel van Zoeterwoude die dicht ging, werd heropend en uiteindelijk toch weer haar deuren sloot werden goed gelezen. Op de voet gevolgd door de ludieke actie van bewoners uit het buitengebied van Zoeterwoude die, met een knipoog naar de politieke partij van Caroline van der Plas, de Boer Burger Band oprichtten.

Team Aad
Het nieuws dat de fietsenmaker van Zoeterwoude-Dorp, Aad Grimbergen, op 31 december 2022 plotseling overleden was, slaat bij veel Zoeterwoudenaren in als een bom. In de winkel van Grimbergen, De Grimsport, staan foto’s en kaarsje op de toonbank ter nagedachtenis aan de bekende Zoeterwoudenaar. “Volgens mij heeft iedereen hier wel eens zijn band laten plakken, of een nieuwe fiets gekocht”, legt een inwoner uit. Grimbergen overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Hij werd 54 jaar.

Vrienden en familie slaan de handen in een en schrijven zich onder de naam ‘Team Aad’ massaal in voor de Leiden Marathon. Ruim tweehonderd Zoeterwoudenaren rennen, herkenbaar aan hun ‘Team Aad T-shirt’, mee om geld in te zamelen voor de Hartstichting. De actie levert ruim 22.000 euro voor het goede doel op.

Boer Burger Band
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen maken bewoners van het agrarische buitengebied van Zoeterwoude, De Weipoort, een knipoog naar de Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas. Onder aanvoering van rocker en verslaggever Michiel Breedveld wordt de Boer Burger Band in augustus van 2023 opgericht. “We wilden al heel lang boerennummers spelen: Mooi man, Lekker op de trekker, Oerend Hard, Melken melken melken, ze komen allemaal voorbij”, vertelt Breedveld aan Sleutelstad. Na hun optreden tijdens het Zoeterwouds Open Podium, dat jaarlijks in dorpscafé De Meester wordt georganiseerd, brengt de groep een heus live-album uit. “Ons volledige optreden bij ‘De Meester’ is terug te luisteren via YouTube en Spotify. Nadat de NOS, waar Breedveld in het dagelijks leven op de Haagse redactie werkt als politiek verslaggever, het nieuws overneemt lopen de bezoekersaantallen van de Sleutelstad website flink op.

Paardekooper
Op maandagochtend 16 oktober maakt de VVD Zoeterwoude bekend dat wethouder Mathieu Paardekooper, om persoonlijke redenen, per direct zijn functie neerlegt. Paardekooper is op dat moment anderhalf jaar wethouder. Daarvoor was hij twaalf jaar gemeenteraadslid voor de VVD Zoetwoude, waarvan acht jaar fractievoorzitter.

Zowel Paardekooper als zijn partij willen in eerste instantie niets kwijt over de reden van het plotselinge vertrek van de wethouder, die in 2022 nog een koninklijke onderscheiding kreeg voor zijn politieke inzet voor Zoeterwoude. Na zes weken verbreekt de oud-wethouder het zwijgen en vertelt hij, in een exclusief interview met Sleutelstad, over zijn plotselinge vertrek. Een bericht op Facebook waarin hij zijn mening geeft over de oorlog tussen Israël en Hamas ‘ik heb geen greintje medelijden met de gewonden en de doden’, gaat voor de VVD veel te ver. Excuses van Paardekooper en AQ het aanbod om zijn Facebookaccount te verwijderen mogen niet baten. De partij stelt dat het niet de eerste keer is dat de wethouder op dit vlak de fout in gaat en zegt het vertrouwen in hem op. Paardekooper heeft hierop zelf ontslag genomen.

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×