Het Haagse subsidiebedrijf Percuros B.V. is op verzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) failliet verklaard. Het LUMC en Percuros zijn verwikkeld in een fraude-schandaal met Europese onderzoekssubsidies. Beide partijen geven elkaar de schuld van de fraude.
Lange tijd was hij volstrekt onzichtbaar, maar nu krijgt hij een gezicht: Alan Chan, de baas van Percuros. Dat bedrijf wordt door het LUMC verantwoordelijk gehouden voor de fraude. “Bij de zitting van het gerechtshof in Den Haag komt Chan wat schuchter Balie L in het Paleis van Justitie binnenlopen”, schrijft Omroep West. Chan is klein van stuk, gekleed in een kort zwart jackje, een zwarte broek, zwarte laarsjes en een donkerblauwe tot zwarte coltrui. In zijn hand een lederen koffertje. Hij heeft licht grijzend kort zwart haar. Hij lijkt wat onzeker en houdt zijn pas in als hij om zich heen kijkt en zijn advocaten zoekt.
Zijn advocaten staan al bij de zittingszaal en praten met het juridische team van het LUMC. Chan ziet dat en staat erbij alsof hij niet goed weet wat hij moet doen. Het team van het LUMC gaat vervolgens naar de andere kant van de hal in het gerechtshof. Ze lopen pal langs Chan heen en negeren hem volledig. De zitting van het hof waarin het LUMC nogmaals vraagt om Percuros failliet te verklaren, vindt plaats achter gesloten deuren. Het zou een uurtje duren, maar de partijen komen pas na zo’n anderhalf uur naar buiten. Chan wil niet met Omroep West en Follow the Money praten. ‘No comment’, klinkt het.
Subsidies
Het bedrijf Percuros bestaat overigens niet meer. Het werd juni vorig jaar opgeheven en oprichter Alan Chan leek met de noorderzon vertrokken. Het lukte het LUMC naar eigen zeggen niet om in contact te komen met de man die in een kleine tien jaar tijd ruim 42 miljoen aan Europese onderzoekssubsidies wist te regelen voor het Leidse ziekenhuis. Percuros werd november 2023 nog ‘gered’ door de Haagse rechtbank. Het LUMC wilde toen het bedrijf ook failliet laten verklaren. De rechtbank ging hierin niet mee omdat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar eventueel geld wat er nog te halen viel. Het hof verklaart het in opspraak geraakte onderzoeksbureau nu dus wel failliet.
Failliet
Alan Chan voerde voor het hof aan dat de hele administratie door een advocaat en een accountant keurig is afgewikkeld, voordat hij de stekker uit Percuros trok. Maar hij kon daarvan geen stukken overleggen aan het Hof. Het ontbreken van de stukken en het feit dat het LUMC kon aantonen dat er nog wel degelijk geld is, is reden voor het Hof om het opgeheven Percuros alsnog failliet te verklaren.
Declaraties
Een manier om nog aan geld te komen, is dat er nog allerlei rekeningen niet zijn gedeclareerd door het bedrijf. Dat kan dus nog gebeuren. Aan de andere kant zegt het LUMC nog heel veel geld van Percuros tegoed te hebben. Tijdens de zitting bij het Hof overlegden de advocaten van het LUMC ook onbetaalde rekeningen van het Erasmus MC en de Universiteit van Barcelona aan het Haagse onderzoeksbedrijf.
Fraude
Het LUMC en Percuros waren jarenlang nauw met elkaar verbonden. Voor het Leidse ziekenhuis haalde eigenaar Alan Chan miljoenen aan Europese onderzoekssubsidies binnen. Maar hij lag intern ook onder vuur. In een intern rapport uit 2019 wordt gewaarschuwd voor Chan. Hij zou ‘bewust frauderen om persoonlijk financieel gewin te behalen’. Met deze informatie deed de Raad van Bestuur van het ziekenhuis niets. Het ging mis toen in december 2022 brieven uit Europa binnenkwamen bij het LUMC waarin het ziekenhuis werd beschuldigd van het plegen van ‘structurele fraude’. Alle argumenten die het LUMC hier tegenin bracht, werden door de bevoegde instanties van tafel geveegd. Uiteindelijk werden zowel Percuros als het LUMC uit zeven grote internationale projecten gezet.
Het Leidse ziekenhuis geeft Percuros de schuld van de fraude. Dat is een van de redenen om het bedrijf failliet te laten verklaren. Het LUMC zegt nog veel geld van het bedrijf tegoed te hebben en wil ook een schadevergoeding. Het Europees Openbaar Ministerie (EPPO) bevestigt tegenover Omroep West en Follow the Money dat er een onderzoek loopt naar de fraudezaak waarin Percuros en het LUMC zijn verwikkeld. Een woordvoerder wil niet ingaan op details, omdat die het onderzoek zouden kunnen schaden.
Het is onduidelijk hoe lang de afwikkeling van het faillissement gaat duren. Curator Ashley Snel uit Den Haag kan nog niet ingaan op de details van de zaak omdat ze zich moet inlezen.
“Het kan maanden duren, maar ook jaren voordat dit faillissement is afgewikkeld”, zegt ze. “Dat hangt af van de staat van de administratie en hoe nauwkeurig die is bijgehouden.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907